Zelenszkij elárulhatta korrupt társait a tankokért cserébe

BIDEN, Joe; ZELENSZKIJ, Volodimir
Washington, 2022. december 21. Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt (b) fogadja Joe Biden amerikai elnök a washingtoni Fehér Háznál 2022. december 21-én. Az Ukrajna ellen Oroszország által februárban indított háború kezdete óta ez Zelenszkij első külföldi utazása. MTI/EPA/Jim Lo Scalzo
Vágólapra másolva!
Arról ír egy horvát elemző, hogy Ukrajnában egy másik háború is zajlik a színfalak mögött, és ebben a háborúban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök feláldozta korrupt felsővezetőit cserébe azért, hogy a Nyugat tankokat küldjön.
Vágólapra másolva!

A horvát D. Marjanovic elemző cikkében felidézi, hogy nemrégiben tucatnyi magasrangú ukrán tiszstégviselő mondott le – vagy mondatták le – korrupcióval összefüggésben.

Egy háború kellős közepén azonban nem jellemző az ilyen szintű tisztogatás

– hívta fel a figyelmet.

Minden jel arra utal, hogy az ukrán felsővezetést nagyon gyorsan kellett megtizedelnie Zelenszkijnek, nem várhatott azzal egy esetleges békésebb időszakra.

Amerika már modern harckocsikat is küld, amivel az atomháborút kockáztatja Forrás: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

A legtöbb esetben korrupcióval gyanúsított személyekről volt szó, akikből bőven volt, van Zelenszkij közvetlen támogatói-munkatársi körében is. Ukrajnára persze eleve jellemző a korrupció, sokáig Európa legkorruptabb országaként tartották számon.

Úgy tűnik azonban, van az a pénz, amiért cserébe még Volodimir Zelenszkij is „hozzányúl" hűséges embereihez. Az elemző szerint erre a „nyugati szponzorok" igényeinek kielégítése érdekében került sor.

Az Advance rovatvezetője azt írta: Ukrajna vezetése számára egyértelmű, hogy az ország a túlélésért küzd és nem képes nyugati segítség nélkül boldogulni. Vagyis bármire képes, csak hogy a segélyek továbbra is érkezzenek.

Ebből a szemszögből nézve már nem is annyira különös az az egybeesés, hogy

a kijevi felmondási és kirúgási hullámot szinte azonnal követték a harckocsiszállítmányokkal kapcsolatos „jó hírek".

A horvát elemző cikkében azt sugallja, hogy a tisztogatás előre eltervezett volt, a névsort pedig a Nyugat állította össze.

Mindez egy redkívül veszélyes folyamat kezdete lehet. Ahogy egy másik cikkünkben megírtuk, alig jelentették be az Abrams és Leopard tankok érkezését Ukrajnába, Zelenszkij máris vadászgépeket követel. Ezek szállítását ugyan jelenleg az amerikaiak és a NATO vezetői kizárják -, de korábban kizárták a tankokat is...