Halálra vert öt memphisi rendőr egy autóst, akit egy közlekedési ellenőrzés során állítottak meg. A 29 éves Tyre Nichols az édesanyja után kiabált, miközben a rendőrök perceken keresztül ütlegelték. Súlyos sérülésekkel került kórházba súlyos, ahol pár nap múlva meghalt.

Egy közúti ellenőrzésről készült felvételen látható, ahogy percekig rugdosnak és ütlegelnek egy 29 éves afroamerikai autóst, szintén öt afroamerikai memphisi rendőr. A férfi az édesanyja után kiabál és nem tanúsít ellenálást, amikor a rendőrök ütlegelni kezdik - írja a BBC.

A 29 éves Tyre Nichols utolsó fényképénél gyászol lánytestvéreForrás: MTI/AP/Daily Memphian/Mark Weber

A rendőrség azt mondta, hogy Nicholst gondatlan vezetés gyanúja miatt állították meg, ami nem igazolódott be.

Nichols három nappal később, január 10-én meghalt a kórházban.

A memphisi rendőrség pénteken tette közzé a videót - összesen több mint egy órányi felvétel - a közúti ellenőrzésről és annak erőszakos következményeiről.

Csütörtökön őrizetbe vették az öt rendőrt, és mindegyikük ellen vádat emeltek másodfokú gyilkosság, súlyos testi sértés, súlyos emberrablás, hivatali visszaélés és hivatalos elnyomás miatt.

Az ötből négyen letették az óvadékot, és

péntek reggelre kiengedték őket az őrizetből a börtön nyilvántartása szerint.

Martin úr és Mills úr ügyvédjei szerint ügyfeleik ártatlannak vallják magukat.

Memphis környékén hatalmas tüntetéseket voltak a megrázó történtek miatt. A tüntetők a környéken több tucatnyi közúti hidat zártak le.New Yorkban és Washingtonban kisebb tüntetéseket tartottak.

Gyászolók a rendőri intézkedés a  Tyre Nichols emlékére tartott virrasztáson.Forrás: MTI/AP/Daily Memphian/Patrick Lantrip

A felvételeken látható, hogy a férfi megzavarodik az igazoltatás miatt, nem érti, miért történik, kiabálja, hogy nem csinált semmit, és bár tény, hogy nem teszi azt, amire felszólítják, nem fekszik le teljesen a hasára, egy ponton el is szalad, de az is tény, h a rendőrök a felvételek tanulsága szerint az első másodperctől teljesen indokolatlan agresszióval kezelik az egyébként ellenállást nem tanúsító férfit.