Folytathatjuk majd ugyanúgy, mint eddig, ez is elhangzott Brüsszelben a korrupciós botrány kirobbanása után

diplomacy TOPSHOTS Horizontal
European Parliament President Roberta Metsola attends a press conference during European Council Summit in Brussels, on December 15, 2022. - Belgian police investigating allegations that Qatar has been paying bribes to European politicians have arrested an MEP and three associates and charged them with corruption. Qatar denies any wrongdoing. The European Parliament, whose president Roberta Metsola declared the alleged bribes to MEPs as an attack on Europe's democracy, will vote on a motion that could bar Qatari lobbyists from its premises. (Photo by John THYS / AFP)
Vágólapra másolva!
A brüsszeli korrupciós botrány nyomán meg kell erősíteni az Európai Parlament azon bizottságát, amelynek feladata az európai parlamenti képviselők magatartásának ellenőrzése – mondta Emily O'Reilly uniós ombudsman hétfőn Roberta Metsola parlamenti elnöknek - írja a V4NA.
Vágólapra másolva!

Az ombudsman nagyrészt pozitív hangvételű levelet küldött Metsolának, amelyben üdvözölte a Parlament megtisztítására irányuló "eltökéltségét", és dicsérte 14 javaslatának egy részét, például egy integritási portál létrehozását az intézmény honlapján és egy szigorú türelmi időszak bevezetését, amely megtiltja a korábbi képviselőknek, hogy lobbizzanak a Parlamentben, írja a Politico.

O'Reilly kitért a Parlament egyetlen etikai testületére is, egy öt képviselőből álló tanácsadó bizottságra, amelynek feladata, hogy biztosítsa, hogy a képviselők betartsák az etikai kódexet, amely olyan területeken állapít meg integritási szabályokat, mint a pénzügyi összeférhetetlenség, az ajándékok bejelentése vagy a fizetett külföldi utazások.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke Forrás: AFP/John Thys

A bizottság tagjait az elnök nevezi ki, és tanácsot adnak neki, hogyan szankcionálják a szabályokat megszegő képviselőket. A bizottság nagyrészt titokban működik, évente csak egy jelentést tesz közzé, amely nem nevezi meg a megbüntetett képviselőket.

O'Reilly hozzátette, hogy nagyobb átláthatóságot kellene biztosítani az etikai testület működésével kapcsolatban.

O'Reilly arra is felszólította Metsolát, hogy tegye közzé a belső reformok következő lépéseinek ütemezését.

– írta az ombudsman.

Az ügy kapcsán a külföldi beavatkozással foglalkozó különbizottság felszólalt Nick Aiossa, a Transparency International EU igazgatóhelyettese is, aki az EUObserver cikke szerint a bizottság előtt többek között azt mondta, hogy a parlamentben az európai parlamenti képviselők körében "a büntetlenség kultúrája" uralkodik, ami hozzájárult a tavaly év végén kirobbant botrányhoz.

Szerinte a parlamentben "a leggyengébb szankciók vannak érvényben", amit "az is bizonyít, hogy egyes képviselők nem vették komolyan a szabályok megszegését vagy figyelmen kívül hagyását". Aiossa szerint a parlament legutóbbi mandátuma alatt 24 etikai vétség történt a magatartási kódex ellen, de szankciókat nem szabtak ki.

Kifejtette: a szankciók kiszabása közvetlenül a parlament elnökének hatáskörébe tartozik, ugyanakkor azt gyanítja, hogy számos okból, "többek között politikai megfontolásokból" nem terjesztettek elő szankciókat. Ennek eredményeként "a képviselők nem fogják kötelességüknek érezni a szabályok betartását" – tette hozzá Aiossa.

A brüsszeli korrupciós botrány kapcsán Michiel van Hulten, a Transparency International EU igazgatója a Politiconak úgy nyilatkozott, hogy "voltak már kisebb botrányok és kisebb reformok, de soha nem volt olyan pillanat, amikor magának az intézménynek a jövője volt veszélyben a botrány természete és mérete miatt. A Katargate ezt megváltoztatta". Ezért most komoly lépéskényszerben van az EP.

A reformokat azonban, a nagyobb átláthatóságot sok EP-képviselő nem támogatja.

Gwendoline Delbos-Corfield beszélt arról, hogy a korrupciós vádak miatt börtönben ülő Eva Kaili görög szocialista képviselő helyére pályázva megkereste az S&D és a Renew képviselőcsoportokat, hogy folytassanak vitát a korrupcióellenes reformokról, ez azonban senkit sem érdekelt.

– mondta el a képviselő.