Sok gyanúsítottat vettek őrizetbe a pakisztáni mecsetrobbantás miatt

Pesavar, 2023. január 31. Mentőalakulatok tagjai kutatnak áldozatok után a romok között, az északnyugat-pakisztáni Pesavár egyik mecsetjében az előző napon elkövetett öngyilkos merénylet helyszínén 2023. január 31-én. A támadásban legkevesebb 83 ember életét vesztette, 57-en megsebesültek. MTI/EPA/Arsad Arbab
Vágólapra másolva!
Sok gyanúsítottat vett őrizetbe a pakisztáni rendőrség, amely nyomozást folytat a pesavári mecsetben kedden elkövetett öngyilkos robbantás miatt, amelynek több mint száz halálos áldozata volt.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo is beszámolt róla felrobbantotta magát egy öngyilkos merénylő egy pakisztáni mecsetben.

A robbanásban, több mint százan meghaltak és százötvenen megsebesültek.

A hatóságok nem zárják ki, hogy az öngyilkos merénylőnek belülről segítettek, hogy el tudja kerülni a biztonsági ellenőrzést.

Mentőalakulatok tagjai kutatnak áldozatok után a romok között, az északnyugat-pakisztáni Pesavár egyik mecsetjében az előző napon elkövetett öngyilkos merénylet helyszínén 2023. január 31-én Forrás: MTI/EPA/Arsad Arbab

Az elmúlt tíz évben ez volt a legtöbb áldozattal járó robbantás az afgán határ közelében fekvő Pesavárban. A helyi biztonsági erőket különösen érzékenyen érinti a merénylet, mivel

a halálos áldozatok három kivételével mind rendőrök voltak.

A robbantás hétfőn történt, amikor több száz hívő gyűlt össze a környéken élő rendőröknek és családtagjaiknak épült mecsetben a déli imához. A mecset egy része összeomlott a detonációtól.

Idzsáz Hán, Pesavár rendőrfőnöke elmondta, hogy a nyomok alapján sok embert őrizetbe vettek. Hozzátette: azt sem zárják ki, hogy belső segítsége volt a merénylőnek, de egyelőre több információt a folyamatban lévő nyomozás miatt nem osztanak meg.

A nyomozás, amelyben terrorizmus-ellenes és titkosszolgálati erők is részt vesznek, elsősorban azt próbálja kideríteni, hogy a támadónak hogyan sikerült elkerülnie a szigorúan ellenőrzött környék katonai és rendőrségi ellenőrzőpontjait.

A védelmi miniszter tájékoztatása szerint a robbantó a mecsetben imádkozók első sorában volt.
A rendőrségi közlemény szerint az öngyilkos robbantó maradványait megtalálták. A hatóságok úgy vélik, az elkövetők nem egy szervezett csoport tagjai voltak.

A régióban legaktívabb militáns csoport, a pakisztáni tálibok (Tehrík-i-Talibán Pakisztán, TTP) tagadta, hogy köze lenne a robbantáshoz. Mindeddig más szervezet sem vállalt felelősséget a gyilkos merényletért. Ugyanakkor Rana Szanaullah belügyminiszter azt állította, hogy a TTP egy szakadár frakciója lehetett a tettes.