Portugália Leopard 2 típusú harckocsikat küld Ukrajnának - közölte Antonio Costa miniszterelnök szombaton, anélkül, hogy pontosította volna, hány darabot szállítanak.

Hozzátette, hogy Portugália tárgyalásokat folytat Németországgal a portugál fegyverállományban lévő számos működésképtelen Leopard harckocsi javításához szükséges alkatrészek beszerzéséről. 

Jelenleg azon dolgozunk, hogy néhány harckocsinkat oda tudjuk adni - mondta Costa a Lusa portugál hírügynökségnek a Közép-afrikai Köztársaságba tett útja során. Nem tudom, hány harckocsit fognak (Ukrajnába küldeni), de ezt majd a megfelelő időben közöljük"- mondta.

Leopard 2 harckocsi (a kép illusztráció)Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Philipp Schulze

António da Silva Ribeiro tengernagy, a portugál fegyveres erők vezetője a múlt hónapban azt mondta, hogy Portugáliának 37 Leopard 2 harckocsija van, de a helyi média széles körben arról számolt be, hogy a legtöbbjük működésképtelen.

Portugália együttműködik Németországgal, hogy beszerezze a működésképtelen harckocsik javításához szükséges alkatrészeket - mondta Costa, hozzátéve, hogy reményei szerint március végéig leszállítják azokat Ukrajnának.

A védelmi minisztérium közölte, hogy biztonsági okokból nem nyilatkozik a "fegyver- és felszerelési rendszerek működőképességéről".

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a hét elején azt mondta, hogy az ország

120-140 nyugati harckocsit kap a 12 országból álló koalíciótól érkező szállítások első hullámában.