Drámai módon nincs szemészorvos Belgiumban

műtét, orvos, orvosi eszközök
Vágólapra másolva!
Drámai méreteket ölt a belgiumi Luxembourg tartományban az orvoshiány. Belgium területileg legnagyobb régiójában háromszázezer ember él, azonban jelenleg mindössze tizenhárom szemészorvos praktizál. Így átlagosan huszonháromezer lakosra jut egy-egy szemész specialista.
Vágólapra másolva!

A témában megszólaló Mélanie Lampe szemésznőnek jelenleg 13 ezer páciense van. Lampe elmondja, hogy már nem tud újakat fogadni, mert már a meglévő betegeinek is másfél évet kell várniuk egy új konzultációra, annyira betelt az előjegyzési naptára.

Holott bizonyos esetekben – például rövidlátó gyerekeknél – félévente szükséges a felülvizsgálat, egy másféléves várakozás – és az ellátatlan látásprobléma – később súlyos látásvesztéshez, akár vaksághoz is vezethet.

A szemésznő ezért petíciót indított, amelyben határozottan azt kéri a belga kormánytól és a vallon régió vezetésétől, hogy rendelettel kötelezzék a fiatal, már szakképzett szemészeket arra, hogy az orvoshiánnyal küzdő régiókban és városokban telepedjenek le és indítsanak praxist.

Egyre nagyobb gond az orvoshiány Belgiumban (illusztráció) Forrás: Shutterstock

Ugyanis míg Luxembourg tartományban mindössze tizenhárom szemész látja el a pácienseket, Belgiumban 1300 specialista praktizál, csakhogy területileg aránytalan eloszlásban. Ha a tartomány ellátottsága az országos átlagnak felelne meg,

most is 29 szemészorvosnak kellene praktizálnia a tizenhárom helyett.

A petíciót már ötszázan aláírták. Az RTL-nek nyilatkozó páciensek egyike elmondta, hogy a nehezen hozzáférhető konzultációs időpont és szakorvosi vény hiányában egymaga vásárol szemüveget. Bár az optikus az üzletben elvégzi a gyors látásvizsgálatot, az így megvásárolt szemüveg borsos árát – akár több száz eurót – a páciensek nem tudják visszaigényelni a betegbiztosítótól.

A petíció szerzője szerint a tartomány szemészhiánya pedig tovább romlik majd, tíz év múlva a nyugdíjazások miatt már csak négy szemészorvos marad aktív, ha a szövetségi vagy regionális vezetés nem tesz azonnal sürgős lépéseket. Belgium legnagyobb tartományában azonban nem csak a szemész szakorvosok hiánya drámai, nagy számban hiányoznak a fogorvosok, a bőrgyógyászok és a háziorvosok is.