Rendkívül erős, 7,5-ös erősségű (más mérések szerint 7,7-es) földrengést mértek Törökországban 12 órával a hajnali pusztító földrengés után Kahramanmaras régióban.

A Richter-skála szerinti 7,5 rengés igen erősnek számít, évente áltagosan 18 ilyen rengést regisztrálnak világszerte.

Az Európai Földközi-tengeri Szeizmológiai Intézet (EMSC) azt közölte, hogy Törökország középső részén 7,7-es magnitúdójú földrengést észlelt magyar idő szerint fél 12-kor.Az isztambuli Kandilli szeizmológiai állomás 7,5 erősségű rengésről tett bejelentést, a földrengés epicentruma ezúttal Kahramanmaras tartománya volt.

Most Törökországban egy napon belül két ilyen földrengés is pusztított.

Férfi Törökországban a földrengés romjainál február 6-ánForrás: AFP/Ilyas Akengin

A BBC szerint a rengés az ország dél-keleti régiójában, Kahramanmaras városától nem messze történt.

A szíriai állami média szerint az újabb földmozgások Damaszkuszban történtek.

Damaszkusz legutóbb azt tudatta, hogy az ország kormányerők által ellenőrzött, Törökországhoz közeli északnyugati térségében 248 halálos áldozata volt a hajnali földrengéseknek, és már több mint 700 sérültről tudni.

Az eredetileg a szíriai polgárháború eseményeit nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) vezetője, Rámi Abdel-Rahmán azt közölte, félő, hogy a katasztrófavédelem nem tud elegendő egységet kiállítani a mentési munkálatokra.

A SANA szíriai állami hírügynökség azt jelentette, hogy 48 órára leállítják az északnyugati Tartúsz tartományban lévő Bánjász olajfinomítót.

Szíriai lázadók ellenőrizte térségében a "fehérsisakosok" néven is ismert, nem hivatalos Szíriai Polgári Védelem (SCD) azt közölte azt közölte, több mint 221 halott mellett legkevesebb 600 súlyos sérültről is tudnak Aleppó és Idlib térségében.

Északnyugat-Szíria katasztrófa sújtotta övezetté vált - jelentette ki az SCD egyik munkatársa a sajtónak.

Hamíd al-Kutáni, a szervezet idlibi munkatársa azt mondta, a kórházak zsúfolásig tele vannak sérültekkel.
Helyszíni beszámolók szerint az emberek kézzel próbálják eltakarítani a romokat, hogy kimentsék az alattuk rekedteket.Az iraki állami televízió arról számolt be, hogy a rengéseket Iraki Kurdisztánban is észlelték, a többi között a térség székhelyén, Erbilben is.

Ahogy az Origo is beszámolt róla, hétfőn hajnalban Törökország középső részét, illetve Szíria északkeleti részét 7,8-as erősségű földrengés rázta meg. Vélhetően az összedőlt épületek mellett a halottak száma is több ezer.