Törökországi földrengés túlélője: Úgy éreztem, ha meg kell halnom, legalább a családommal lehessek

2023. Február. 6., Földrengés, Törökország,
An injured child await treatment at the emergency ward of the Bab al-Hawa hospital following an earthquake, in the rebel-held northern countryside of Syria's Idlib province on the border with Turkey, early on February 6, 2023. - At least 50 have been reportedly killed in north Syria after a 7.8-magnitude earthquake that originated in Turkey and was felt across neighbouring countries. (Photo by Aaref WATAD / AFP)
Vágólapra másolva!
A Törökországot és Szíriát is súlyosan érintő földrengésben már több százan elhunytak, a sebesülteket pedig néhány ezerre becsülik. Ankara nemzetközi segítséget kért a mentéshez. A katasztrófa után több túlélő is nyilatkozott arról, hogy hogyan élte meg a szerencsétlenséget - erről írt a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

– nyilatkozta törött karját fogva, az arcán sebesüléssel egy délkelet-Törökországban élő nő a Hindustan Times-nak, India egyik legnagyobb napilapjának.

Mint arról lapunk is beszámolt korábban, hétfőre virradóan Törökországot és Szíriát a Richter-skála szerinti 7,8-as erősségű földrengés rázta meg. Recep Tayyip Erdogan török elnök sajtótájékoztatóján legalább 912 elhunytról és 5385 sebesültről számolt be – mindeközben Szíriában a halottak számát 237-re, a sebesültekét 600-ra becsülik. Ankara mentőcsapatokat küldött az érintett területekre és 4-es szintű riasztást rendelt el, amely nemzetközi segítéség kérését is magában foglalja.

Az Európai Unió, Izrael, Ukrajna, Oroszország, Azerbajdzsán, Kazahsztán is bejelentette már, hogy segítséget nyújt Törökországnak a katasztrófa okán.

– mondta egy harmincéves férfi a Hindustan Times-nak.

– emlékezett vissza. A BBC brit közszolgálati televíziónak nyilatkozó férfi elmondta – a maga mögött romokban álló épületre mutatva –, hogy egy barátjának a családja a legfelső emeleten lakott, a mentőalakulatok sikeresen megtalálták őket.

– tett hozzá hálálkodva.

– mondta a BBC-nek egy másik túlélő.

Egy sérült gyermek várja az ellátást a Bab al-Hawa kórház sürgősségi osztályán a földrengés után, a lázadók által ellenőrzött északi vidéken, Szíria Idlíb tartományában, a török határon, 2023. február 6-án kora reggel. Forrás: AFP/Aaref Watad

Nilüfer Aslan az Euronews-nak pedig mint fogalmazott:

– mesélte.