Továbbra is óriási tűz pusztít Chilében

Santa Juana, 2023. február 7.
Erdőtűz pusztít a chilei Santa Juanában 2023. február 6-án. A Chile déli és középső részén terjedő erdőtüzek miatt evakuálásra és szükségállapot kihirdetésére van szükség egyes régiókban.
MTI/AP/Matias Delacroix
Santa Juana, 2023. február 7. Erdőtűz pusztít a chilei Santa Juanában 2023. február 6-án. A Chile déli és középső részén terjedő erdőtüzek miatt evakuálásra és szükségállapot kihirdetésére van szükség egyes régiókban. MTI/AP/Matias Delacroix
Vágólapra másolva!
Hétfőn nemzetközi szakemberek csatlakoztak Chile kétségbeesett küzdelméhez a pusztító, aszály okozta erdőtüzek ellen, amelyek kevesebb mint egy hét alatt 26 ember halálát okozták, több százan megsérültek és több mint 1100 házat pusztítottak el.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo is beszámolt róla Chilében hatalmas erdőtüzek tombolnak.

A hatóságok szerint a Chile déli - és középső országrészén pusztító tüzek, amelyek közül mintegy 280 még hétfőn is égett, 270 000 hektárnyi területet emésztettek fel - ez nagyobb, mint Luxemburg területe.

Erdőtűz pusztít a chilei Santa Juanában 2023. február 6-án. A Chile déli és középső részén terjedő erdőtüzek miatt evakuálásra és szükségállapot kihirdetésére van szükség egyes régiókban Forrás: MTI/AP/Matias Delacroix

Az Egyesült Államokból egy DC-10-es légi tanker érkezett az országba, hogy csatlakozzon a 69 legmagasabb besorolású tűz elleni küzdelemhez, amelyek

oltásában mintegy 5600 tűzoltó vesz részt. A jármű 36 000 liter víz szállítására képes.

A chilei SENAPRED katasztrófaelhárító szolgálat közölte, hogy a tüzek következtében 1260 ember megsérült, további 3000 ember pedig otthon nélkül maradt.

Erdőtűz pusztít a chilei Santa Juanában 2023. február 6-án Forrás: MTI/AP/Matias Delacroix

Legalább egy tűzoltó is van a 26 halálos áldozat között.

Carmen Cuevas önkéntes segítő az AFP-nek elmondta, hogy a fővárostól, Santiagótól mintegy 500 kilométerre délre fekvő Biobio régióban fekvő

szülővárosa, Santa Juana nagy része "hamuvá vált".

A hétvégén a miniszter azt mondta, hogy Chile az éghajlatváltozás miatt az egyik legveszélyeztetettebb országgá vált a tüzek szempontjából.

- mondta.

Chilében rekordhőmérsékletű nyarat élnek át, amely többször meghaladta a 40 Celsius-fokot olyan területeken, ahol ez nagyon ritkán fordult elő eddig.

Vasárnap egy repülőgép érkezett Spanyolországból 50 tűzoltóval, katonákkal és drónpilótákkal, hogy segítsenek a nagyszabású oltási műveletben.

Erdőtűz pusztít a chilei Santa Juanában 2023. február 6-án Forrás: MTI/AP/Matias Delacroix

Argentína mintegy 60 tűzoltót, valamint teherautókat és egy helikoptert ígért, míg Mexikóból 150 fős katonákból és civil szakemberből álló csapat érkezett.

Emmanuel Macron francia elnök a Twitteren küldött támogató üzenetet: "A chilei nép számíthat Franciaország támogatására a katasztrófa elleni küzdelemben", míg Portugália közölte, hogy kész 140 tűzoltót küldeni.

A chilei külügyminisztérium szerint Ecuador, Kolumbia, Peru, Paraguay és Venezuela is segítséget ígért.