A földrengések által sújtott szíriai településeken, Aleppóban és az ország északi területein súlyos károkat szenvedett városokban két mozgó orvosi rendelőt állít szolgálatba a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a kormány 50 millió forintos támogatásával.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat azt közölte kedden az MTI-vel, hogy a jelentések szerint a szíriai háború által sújtott településeken, különösképpen Aleppó és Jableh városában óriási pusztítást végeztek a hétfői földmozgások.A háború utáni felújítási munkálatok még nem fejeződtek be, így a heves összecsapások helyszínein "kártyavárként" dőltek össze a lövésekkel, robbanásokkal meggyengített szerkezetű házak; csak Aleppóban 30 ezer ember otthona sérült vagy semmisült meg a katasztrófa során - tudatták.
A háború után "lábadozó" országban korlátozottak a vészhelyzetkezelési és egészségügyi eszközök, hiányos az azonnali segítségnyújtáshoz szükséges infrastruktúra - jelezte a karitatív szervezet.

Közölték azt is, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat számos segélyprogramot valósított meg Szíriában az elmúlt évtizedben, többek között kórházat bővített és újított fel Aleppóban.A kórházi program részeként 2018-ban mozgó orvosi rendelők érkeztek a térségbe, hogy az Aleppó körüli izolált falvakban pótolják a hiányzó orvosi ellátást. Most két ilyen mozgó egységet irányítanak át a földrengések sújtotta térségbe, hogy a sérültek ellátásában részt vegyenek - tették hozzá.

A térségben kialakított szakmai tapasztalatokra és együttműködésekre alapozva a Máltai

Szeretetszolgálat Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma és a Hungary Helps Program megbízásából, a karitatív szervezet szíriai partnerei bevonásával valósít meg azonnali humanitárius programot Aleppó, Latakia és Jableh városokban. A programot a magyar kormány 50 millió forinttal támogatja.A Máltai Szeretetszolgálat által felajánlott mozgó orvosi rendelők az elsődleges tervek szerint harminc napon át segítenek a földrengések térségében - áll a közleményben.