Ők azok a magyarok, akik életeket - köztük egészen kicsi gyerekekét - mentenek Törökországban

Hunor mentőcsapat
Vágólapra másolva!
Már hét magyar kutató-mentő egység dolgozik a túlélők megmentésén Törökországban, így összesen már 156 főből és 28 kutyából áll a mentésben résztvevő magyar kontingens. A jelenlegi adatok szerint a magyaroknak már több mint húsz embert sikerült kihozniuk a romok alól.  
Vágólapra másolva!

Magyarország több mentőcsapatot küldött a helyszínre, a katasztrófavédelem Hunor mentőcsapata kedd reggel 55 szakemberrel és két kutyával kezdte meg a munkákat. Szintén részt vesz a mentésben kedd dél óta a Baptista Szeretetszolgálat és a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat. Az Életjel mentőcsoport kedd éjjel, a terrorelhárítás egysége szerda hajnalban csatlakozott. Szerdán a Református Szeretetszolgálat csapata illetve a Katolikus Karitász felkérésére és támogatásával a Budapesti Önkéntes Mentőszervezet szakemberei is a helyszínen érkeztek.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tájékoztatása szerint

eddig 21 ember köszönheti az életét a magyar mentőalakulatoknak,

hamarosan pedig bővül a mentésben résztvevő magyar kontingens Törökországban.

A magyar mentőcsapatok által talált túlélők száma a szervezek közlése szerint azonban még ennél is több.

Ma a Budapesti Önkéntes Mentőszervezet egysége is Törökországba érkezett, így

délutántól már 156 főből és 28 kutyából áll a mentésben résztvevő magyar kontingens.

"Büszkék vagyunk rájuk" - tette hozzá. Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy a Fradi és a Kisvárda utánpótlás focistái jól vannak, csakúgy, mint az a 18 magyar, aki a katasztrófa sújtotta területen tartózkodik.

A Baptista Szeretetszolgálat mentőcsapatának tagjai szerdáig

már nyolc túlélőt találtak a törökországi Antakyában,

közülük kedden este egy 22 éves fiút, majd szerdán hajnalban egy ugyancsak 22 éves nőt emeltek ki sikeresen a romok közül, ők már orvosi ellátásban részesülnek - írta legfrissebb tájékoztatásában a szervezet.

Egy négytagú család kimenekítésén jelenleg dolgoznak a mentőcsapat szakemberei.

A HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoport és egy sürgősségi ellátást végző egészségügyi csoport – 19 fővel és 7 mentőkutyával – kedden érkezett meg a szír határ közelében fekvő Antakya-ba, ahol felállították bázisukat, és közben azonnal megkezdték a keresést.

A Kutyák Határok Nélkül - KHN csapata Leczki Sarolta vezetésével vesz részt a mentésben Törökországban, Karma nevű kutyájával. Ők a Hunor mentőcsapat tagjaiként utaztak ki. A videón Karma látható jelzés közben Törökországban:

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat pár órával ezelőtt mentett ki a romok alól romok alól

egy másfél éves kisgyermeket és a nagypapáját,

most egy 15 éves fiú életéért küzdenek - írták a Facebook-oldalukon. A csapat eddig 6 élő embert talált meg a romok alatt.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság HUNOR mentőcsapata, egyszerre három helyszínen, folyamatosan, a nap huszonnégy órájában dolgozik. A tűzoltókból álló mentőcsapatnak az éjszaka is több túlélőt sikerült a romok alól kimenteniük, így összesen

már tizenöt túlélőt találtak meg és emeltek ki a romok alól.

A mentés során 12 holttestét is találtak. Csak a magyar csapat dolgozik a nap huszonnégy órájában, a többi mentőcsapat éjszakára leáll. A magyar tűzoltók nyolc óránként váltják egymást, hiszen a munka nemcsak fizikailag, pszichikailag is megterhelő - írták a közösségi oldalon.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a magyarok a megérkezésüket követően kedden dél körül kezdték meg a munkát.

- közölte korábban a szóvivő.

Arról is beszámolt, hogy éjjel mínusz 2-3 fokig hűlt le a levegő, ami egyrészt csökkenti a túlélés esélyét, másrészt nehezíti a mentőegységek munkáját.

Részt vesz a mentésben a szolnoki ÉLETJEL Mentőcsoport is, mint írták, a mentőcsoportjuk is felkérést kapott a törökországi földrengés áldozatainak felkutatásában való részvételre. Az Életjel Mentőcsoportot Smile képviseli. Részt vesz: Spider, Főnix, Hajdú, és Életjel mentőcsoportok

Forrás: Életjel mentőcsoport Szolnok

A helyszínen vannak a Katolikus Karitász felkérésére és támogatásával a Budapesti Önkéntes Mentőszervezet szakemberei is:

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter tájékoztatása szerint

harminchat országból érkeztek mentőcsapatok Törökországba,

hogy segítsenek az ország déli részének földrengés sújtotta térségeiben.

A hétfő hajnali földrengés nyomán Törökországban 8754 megerősített halálos áldozata van a hétfő hajnali földrengésnek - jelentette be szerdán a földrengés sújtotta övezetben Recep Tayyip Erdogan török elnök, így a Szíriában közölt több mint 2200 halálos áldozattal együtt a földmozgás több mint 11 ezer ember életét halt meg.