Megdöbbentő, mivel terítik be a vidéket a meghibásodott szélerőművek Skóciában

erőmű szélerőmű szélerőműpark szélgenerátor
Bőny, 2012. május 3. Szélgenerátorok a bőnyi szélerőműparkban. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
A V4NA arról számolt be, hogy a hálózat meghibásodása miatt több mint hetven szélerőművet kellett dízel generátorokkal melegen tartani a javítás ideje alatt Skóciában. Kiderült, hogy a turbinákon létrejött repedések miatt a szélerőművek rendszeresen szennyezett hidraulika olajjal permetezik be a skót vidéket. A jelentések szerint mostanáig nagyjából négyezer liter szivárgó hidraulika olajat szórtak szét.
Vágólapra másolva!

A Scottish Power, amely valójában a spanyol Iberdrola cég leányvállalata, elismerte, hogy 71 turbináját dízelgenerátorokra kellett kapcsolni, hogy decemberben melegen tartsák azokat Skóciában. Emellett pedig az is kiderült, hogy a turbinákkal sokkal több probléma van, mint gondolnánk.

– jelentette ki a Scottish Power. Emellett az is kiderült, hogy

a turbinákon létrejött repedések miatt a szélerőművek rendszeresen szennyezett hidraulika olajjal permetezik be a skót vidéket.

A jelentések szerint mostanáig nagyjából négyezer liter szivárgó hidraulika olajat szórtak szét.

– mondta egy, az ügyben feljelentést tevő személy.

A szélermőművekkel gondok vannak. (A kép illusztráció!) Forrás: DONG Energy/ Jasper Carlberg

Richard Tice, a Reform Párt vezetője nemrégiben arról panaszkodott, hogy

Nagy-Britannia tengeri szélturbináinak mintegy 83 százaléka külföldi tulajdonban van, a legnagyobb egyéni tulajdonos pedig Dánia.

– tette fel a kérdést Tice. Colin Smyth, a skót parlament munkáspárti képviselője elismerte, hogy "a meghibásodott turbinák jégtelenítésére dízelgenerátorokat használni környezetvédelmi őrültség", és bírálta a skót kormányt amiatt, hogy a zéró kibocsátásról szóló hivatalos kommunikációnak nincs köze a valósághoz.