Az Északi Áramlat felrobbantása: így próbálták eltitkolni az amerikaiak, hogy ők voltak

amerikai félidős választások, választás, Biden,  vote politics Horizontal PORTRAIT-AMERICAN SHOT
US President Joe Biden speaks during a rally for gubernatorial candidate Wes Moore and the Democratic Party on the eve of the US midterm elections, at Bowie State University in Bowie, Maryland, on November 7, 2022. (Photo by Mandel NGAN / AFP)
Vágólapra másolva!
Joe Biden adta ki az utasítást az Északi Áramlat 2 felrobbantására, írta tényfeltáró cikkében Seymour Hersh, az egyik legelismertebb amerikai újságíró. A Pulitzer-díjas Hersh leplezte le többek között a My Lai-i mészárlást, ahol az amerikai hadsereg vietnami civileket, nőket és gyerekeket mészárolt le. Mostani írásában pentagonbeli forrásai alapján az Északi Áramlat elleni amerikai terrortámadást leplezte le, és ezzel azt is megmagyarázta, miért viselkedett látszólag értelmetlenül, miért sumákolta el a nyomozást az elmúlt hónapokban az amerikai, német és a NATO-vezetés. Oroszország közben további vizsgálatokat követel, és azt mondják, súlyos következményei lesznek a csővezetéket ért terrortámadásnak.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo is beszámolt, Seymour Hersh, többszörösen díjazott amerikai oknyomozó újságíró részletes cikkben írta le, hogy az Egyesült Államok kormánya a CIA-vel együttműködve hogyan tervezte meg az Északi Áramlat 2 gázvezeték felrobbantását, hogyan hajtották végre az akciót az amerikai különleges alakulatok, és hogyan próbálták meg kezelni a robbantás utóhatását.

Az újságíró forrásai szerint a parancsot maga Joe Biden adta ki.

Hersh az egyik legismertebb amerikai újságíró, ő leplezte le a vietnami háború alatt a My Lai-i vérengzést, majd a hetvenes években titkos amerikai katonai akciókat Kambodzsában és az Abu Graib börtönbeli kínzásokat is az iraki háború alatt.

Forrás: AFP/Mandel Ngan

Cikkében most leírta, hogy a robbantást komoly, hónapokig tartó tervezés előzte meg, 2021 végén már dolgoztak az ügyön. Hersh szerint a Biden-kormányzat mindent megtett, hogy elkerülje a kiszivárogtatásokat, a CIA pedig már 2022 elején jelentette Bidennek, hogy megtalálták a megfelelő módszert a gázvezeték felrobbantására.

Hersch szerint

Biden 2022. február 7-én tájékoztatta Olaf Scholz német kancellárt, aki némi hezitálás után elfogadta a tervet.

A tervet részletezve az újságíró kifejtette, hogy 21 éve minden júniusban az amerikai hatodik flotta hadgyakorlatot szervez a Balti-tengeren, ami kapóra jött az amerikaiaknak. Hersh szerint a norvégok azt javasolták, hogy ez lenne az ideális fedezék a robbanóaknák elhelyezésére. Az amerikaiak erre kitalálták, hogy a C4-tölteteken lenne egy 48 órás időzítő, az első robbanás előtt pedig már az összes amerikai és norvég rég elment volna. Végül még ennél is óvatosabbak voltak,

a Fehér Ház ugyanis aggódott, hogy a kétnapos robbantási idő túl közel lenne a gyakorlat végéhez, és nyilvánvalóvá válna, hogy Amerika is részt vett benne.

Végül azt találták ki, hogy a robbanótölteteket szonárokkal robbantanák fel. Mint ahogy azt Hersh írta, végül „2022. szeptember 26-án a norvég haditengerészet P8-as felderítő repülőgépe látszólag rutinrepülést végzett, és ledobott egy szonárbóját, ami végül aktiválta a robbanószerkezetet.

Gyanús nyilatkozatok a robbantás előtt és után

Már a robbantás előtt, azon a bizonyos Biden-Scholz találkozón is elhangzott olyan kijelentés, ami utólag bizonyíthatja, hogy az Egyesült Államok áll a vezeték felrobbantása mögött.

Ekkor, február 7-én, néhány héttel a háború kezdete előtt Joe Biden az Északi Áramlat „végét" ígérte orosz támadás esetén, egy újságírói kérdésre válaszolva. Az amerikai elnök akkor úgy fogalmazott:

Majd megerősítette: „Ígérem, hogy képesek leszünk rá”. Valójában ekkor már tudta, hogy akár lesz háború, akár nem, a vezetéket fel fogják robbantani.

De közvetlenül a robbantás után is született olyan nyilatkozat, amely nemcsak sejtette, hanem egyértelműen az amerikaiak számlájára írta a robbantást.

Az Egyesült Államoknak hálálkodott ugyanis Twitter-oldalán Radek Sikorski is. A volt lengyel külügyminiszter egy meglepő bejegyzést tett közzé hivatalos Twitter-oldalán, amiben azt írta:

Ráadásul Antony Blinken amerikai külügyminiszter is úgy beszélt a gázvezeték megsemmisüléséről, hogy az jó a Nyugat számára.

Ez egy óriási lehetőség

– fogalmazott. Szerinte a vezetékeket ért támadás ugyanis remek lehetőséget nyitott arra, hogy „egyszer és mindenkorra" megszűnjön az orosz gáztól való függőség, és Vlagyimir Putyin ne tudja használni „az energiát fegyverként".

Az is gyanús, hogy a nyugati államok, amelyek vizsgálódhattak volna, nagyon hamar elhalkultak, mint akik el akarják kenni az egészet.

A robbantás után az egész eseményt próbálta az amerikai média úgy kezelni, mint egy „megoldatlan rejtélyt". „Oroszországot többször említették valószínűsíthető bűnösként”, amit a Fehér Házból kiszivárgott előre kitervelt információk ösztönöztek, írja Seymour Hersh oknyomozó cikkében.

Néhány hónappal később, amikor kiderült, hogy

az orosz hatóságok csendben becsléseket készítettek a csővezetékek helyreállításának költségeiről, a New York Times úgy jellemezte a hírt, mint ami bonyolítja az elméleteket arról, hogy ki áll a támadás mögött.

Az is érdekes tény, hogy a svédek, akik az ügyben nyomoztak, novemberben hivatalosan is bejelentették, hogy szabotázs, vagyis terrortámadás történt.

Az elvégzett elemzés robbanóanyag nyomait mutatta ki számos vizsgált objektumon

- írta közleményében az üggyel megbízott Mats Ljungqvist. Hozzátette: az összetett és átfogó nyomozás végén fog kiderülni, hogy meg tudnak-e nevezni gyanúsítottat az ügyben, azóta azonban úgy tűnt, mintha az egész ügy elfelejtődött volna.

Az oroszok szerint súlyos következményei lesznek az amerikai terrortámadásnak

Nemzetközi vizsgálatot kellene indítani az Északi Áramlat gázvezetékeinél történt robbanások ügyében - mondta Vjacseszlav Vologyin orosz házelnök csütörtökön.

"A nyilvánosságra hozott tények nemzetközi vizsgálat alapját kell, hogy képezzék" - szögezte le Vologyin, megjegyezve:

Az orosz házelnök szerint az Egyesült Államoknak "kártérítést kellene fizetnie a terrortámadás által érintett országoknak".

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes pedig azt mondta, hogy

a nyugati országoknak az a törekvése, hogy lefékezzék a nyomozást, és hogy Moszkvát távol tartsák tőle, egyértelmű jele annak, hogy „az ügy nem tiszta".

„Az egy külön kérdés, hogy Hersh publikációjára való tekintettel hogyan és milyen formátumban kell eljárni. Úgy gondolom, hogy lesznek következményei. Egyszerűen nem lehet őket elkerülni, a washingtoni tisztviselők részéről azonnal elhangzott számos tagadás ellenére sem" – zárta gondolatait Rjabkov.