Elképzelhetetlen pusztítás: már több mint 19 ezer halottja van a törökországi földrengésnek

Földrengés, Törökország, 2023.Február.,
Rescuers search the rubble of buildings for casualties and survivors in the village of Azmarin in Syria's rebel-held northwestern Idlib province at the border with Turkey following an earthquake, on February 7, 2023. (Photo by Omar HAJ KADOUR / AFP)
Vágólapra másolva!
Meghaladta csütörtök délutánra a 19 ezret a hét eleji törökországi és szíriai földrengések halálos áldozatainak száma a helyi hatóságok összesítése szerint, a sérültekét pedig Törökországban már közel 63 ezerre, Szíriában pedig 5 ezernél többre teszik.
Vágólapra másolva!

Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtök délután frissített számadatokat közölt, mely szerint

Törökországban eddig 16 170 ember halt meg a pusztító 7,8 erősségű földrengésben.

Ez a szám már közelít az 1999-ben bekövetkezett földrengés halálos áldozatainak a számához, mely 17 ezer ember életét követelte.

Szíriában 3162 holttestre bukkantak eddig.

A hatóságok megerősítették azt is, hogy az anyagi kár szinte felmérhetetlen. Több település jóformán teljesen romokban hever, köztük Antakya (az ókori Antiochia) is.

Három nappal a katasztrófa után a térségben még

folyamatosan kutatnak túlélők és holttestek után

a délkelet-törökországi és észak-szíriai térségben, de a munkát - egybehangzó hivatalos közlések szerint - nehezíti a hideg és a helyszínek nehéz megközelítése az infrastruktúra súlyos károsodása miatt. A török katasztrófavédelmi szervek munkáját számos külföldi mentőegység segíti, köztük több magyar is. Recep Tayyip Erdogan török államfő szerdán a térségbe látogatott.

Tízezrek sebesültek meg, folyamatosan keresik a túlélőket Forrás: AFP/Omar Haj Kadour

Az ország hatóságait bírálatok is érték, hogy nem cselekedtek kellő hatékonysággal a katasztrófa bekövetkezte után. Az elnök elismerte, hogy voltak hiányosságok a hatóságok reagálásában, de hangoztatta, hogy egy

ilyen méretű katasztrófára lehetetlen felkészülni.

Arra kérte a lakosságot, hogy ne üljön fel a provokációknak, és a katasztrófavédelem tájékoztatását kövesse. "Ma az egység, a szolidaritás ideje van" - mondta, és bejelentette, hogy a károsult családoknak 10 ezer török líra (mintegy 192 ezer forint) anyagi támogatást nyújtanak.