A polgármesterek Macrontól várnak megoldást a hajléktalan migránsok ügyében

bevándorlók, Párizs, migráció
Migránsok a párizsi Szent Márton-csatornánál
Vágólapra másolva!
A V4NA arról ír, hogy a francia fővárosban egy használaton kívüli iskolába tört be több száz bevándorló, az őket segítő egyesület egyik vezetőjét őrizetbe vették. Mindeközben 20 baloldali polgármester nyílt levélben kérte Emmanuel Macront a hajléktalan családok helyzetének megoldására.
Vágólapra másolva!

Rengeteg problémát okoznak Franciaországban a hajléktalan migránsok, a fővárosban az utóbbi időben megszokott látvány lett az utcán élő bevándorlók lakta sátrak sokasága. Ezeket időnként megpróbálják ugyan felszámolni a hatóságok, de csak ideiglenes intézkedésről van szó, mivel a migránsok mindig visszatérnek.

A nemzetközi hírügynökség beszámolója szerint egyre gyakrabban fordul elő az is, hogy üresen álló épületeket foglalnak el a migránsok, ez történt Párizsban is. A francia főváros 15. kerületében a rue de Vouillén utcában az egykori Saints-Anges magániskolában telepedett le 200 hajléktalan migráns a United Migrants nevű egyesület segítségével. A Le Parisien nevű lap értesülései szerint

az Afrikából, elsősorban Szenegálból és Elefántcsontpartról származó bevándorlók erőszakkal, az ajtót feltörve jutottak be az épületbe.

A lap arról is beszámolt, hogy összesen 125 férfiről, 55 nőről és 15 gyerekről van szó. Azonban az iskola épületét nem sokáig foglalták el a migránsok, a megszállást követő 24 órán belül ugyanis a rendőrség kiürítette. A lap úgy tudja, hogy

57 bevándorló, köztük 28 nő és 8 gyermek elfogadta a hatóságok segítségét az elszállásolásukkal kapcsolatban, a többiek azonban inkább visszamennének oda, ahol az iskola elfoglalása előtt tartózkodtak. A migránsokat segítő United Migrants nevű egyesület egyik vezetőjét károkozás miatt őrizetbe vették a rendőrök.

A bevándorlókat segítő United Migrants egyesület Facebook-bejegyzése alapján a fent említettnél több, mintegy 300 migránsról van szó. A szervezet azzal indokolta a párizsi iskola elfoglalását, hogy hajléktalanokról van szó, miközben a fővárosban és környékén 370 000 üresen álló ingatlan van. A bejegyzésben arra is felhívják a figyelmet, hogy abban látnák a helyzet megoldását, ha a prefektus lefoglalná az üresen álló épületeket annak érdekében, hogy sürgős megoldást nyújtsanak azoknak a migránsoknak, akiknek nincs fedél a fejük felett.

Macronhoz fordultak

Az utcán élők helyzete erősen foglalkoztat több baloldali francia polgármestert is, ugyanis húszan nyílt levélben fordultak Emmanuel Macronhoz, arra kérve az államfőt, hogy a javaslataik alapján tegyen rendet a hajléktalanok lakhatási helyzetét illetően. A levél aláírói között van többek között Bordeaux és Lyon zöld párti vezetője, Pierre Hurmic és Grégory Doucet, valamint Párizs szocialista főpolgármestere, Anne Hidalgo is.

A Le Journal du Dimanche (JDD) nevű hetilap által közzétett nyílt levél első pontja arról szól, hogy évente meg kellene számolni, hogy az ország területén hányan kényszerülnek arra, hogy az utcán éljenek, a baloldali polgármesterek szerint ezzel a módszerrel könnyen ki lehetne deríteni, hogy milyen mértékű szállásigényről van szó.

A második pontban egy olyan törvény elfogadását szorgalmazzák, amely lehetővé teszi az üresen álló épületek lefoglalását annak érdekében, hogy ott elszállásolják a hajléktalanokat. A harmadik pont a megfizethető szociális lakások létesítését sürgeti, valamint a lakhatási támogatás korszerűsítését, annak érdekében, hogy megfeleljen az igényeknek és elejét tudják venni a kilakoltatásoknak.

A negyedik pont arról szól, hogy vészhelyzeti tervet kellene készíteni minden olyan gyermek és családja számára, akiknek kilátástalan a helyzete; a baloldali polgármesterek szerint egyetlen sürgősségi szálláshelyen élő iskolás korú gyermek sem maradhat megfelelő oktatás nélkül.

Az ötödik pont egyértelműen a bevándorlókra vonatkozik; a levél aláírói felgyorsítanák és leegyszerűsítenék a tartózkodási jog megszerzésére vonatkozó eljárást, lehetővé téve a tartózkodási engedély megadását azok számára, akik már hosszú ideje tartózkodnak Franciaország területén.

A hatodik pontban azt kérik a baloldali városvezetők, hogy az állam az ország egész területén nyisson befogadóközpontokat annak érdekében, hogy ne alakuljanak ki sátortáborok a nagyvárosok közterületein.

A hetedik pont élelmiszer-segélyezési támogatást szorgalmaz azokon a területeken, ahol megnövekedett a népesség, annak érdekében, hogy könnyebben meg tudjanak birkózni a növekvő nyersanyag- és szállítási költségekkel.

A levél aláírói szerint a fent említett intézkedésekre a társadalmi igazságosság miatt van szükség.