Egyre többen vezetnek drogosan Belgiumban

Antwerpen gyalogosok közé hajtott egy autó belga belgium
Police and DOVO - SEDEE, the mine clearance service of Belgian defence, pictured at the Sint-Michielskaai in Antwerp, the location of a possible thwarted terrorist attack in Antwerp, Thursday 23 March 2017. BELGA PHOTO VIRGINIE LEFOUR
Vágólapra másolva!
Belgiumban egyre többen vezetnek kábítószer hatása alatt.
Vágólapra másolva!

A belga közutak biztonságát monitorozó intézet, a VIAS legfrissebb tanulmánya szerint 2022 első felében 6488 belga sofőr kábítószertesztje lett pozitív, azaz

átlagosan naponta 35 bedrogozott autóst csíptek fülön a rendőrök az utakon.

Ez pedig csaknem a háromszorosa a 2014 azonos periódusában mért adatoknak. Nyolc évvel korábban ugyanis még "csak" 2382 olyan sofőrt füleltek le, aki vezetés előtt valamilyen kábítószert fogyasztott.

A veszélyes szokás gyakoriságával kapcsolatban a felmérés kimutatta, hogy

a belga autósok 8 százaléka havonta legalább egyszer drogtól kábultan ül a volán mögé.

A fiatal generációk pedig különösen hajlamosak erre, az ő korosztályuknak ugyanis már 19 százaléka vallotta, hogy havonta legalább egyszer drog hatása alatt vezet. A VIAS szóvivője, Benoît Godart szerint ez az arányszám pedig fokozatosan romlik, azaz nő.

Ami a kábítószerek fajtáját illeti, a belga autósok között a marihuána viszi el a pálmát. A belga nemzeti kriminalisztikai és krimoinológiai intézet 2021-es beszámolójából kiderült, hogy

a pozitív tesztet produkált sofőrök 53 százalékánál marihuána nyomait fedezték fel.

Tizenöt százalékuknák kokaint, 10 százalékuknál amfetaminokat, 9 százalékuknál pedig kannabiszt és kokaint együtt. Ezeknek az anyagoknak pedig mindegyike csökkenti a vezetés biztonságát, bár eltérő mértékben. A kannabisz álmosságot okoz, lelassítja a mozgáskoordinációt, meghosszabbítja a reakcióidőt,valamint csökkenti az észlelési - a látási és hallási - képességeket, figyelmeztet Godart. Az extasy ezzel szemben ugyan elfedi a fáradtság érzését, de eközben rontja a szellemi képességeket, azt a hamis benyomást keltve, hogy használója ura önmagának és járművének. Ez a csalóka érzés pedig kiválthatja az irracionális viselkedést a volánnál.

A kokain azonban vitathatatlanul a legveszélyesebb drog a közúti közlekedésben. A kábítószerek és a kábítószer-függőség európai megfigyelőközpontjának adatai szerint a kokain hatása alatt álló sofőrök akár tízszer olyan gyakran okoznak balesetet, mint a józan vezetők.

Pedig a belga törvények 16 ezer euró (azaz csaknem 6,5 millió forintnak megfelelő) pénzbírsággal sújthatják a drogos sofőröket, valamint a jogosítványuk öt évre szóló felfüggesztésével is.