Kínos lebukások: kik lehetnek még benne a brüsszeli korrupciós botrányban?

Vágólapra másolva!
Új elemzés látott napvilágot a brüsszeli korrupciós botrány kapcsán, amely azt mutatja, hogy jó néhány európai parlamenti képviselő elkezdte - jócskán megkésve - leadni a nyilatkozatokat arról, hogy mely országok vagy szervezetek fizették az utazásaikat. A listán több gyanús név és utazási célpont szerepel, és mindegyik baloldali frakció érintett. Mutatjuk, kik kerülhetnek még bajba. Természetesen ezek között nyilván vannak törvényes utak is, azonban például egy spanyol liberális képviselő, Cseh Katalin és Donáth Anna frakciótársa nagy bajban lehet.
Vágólapra másolva!

A Politicón nyilvánosságra hozott adatok szerint az Európai Parlamentet megrázó korrupciós botrány után számos uniós törvényhozó láthatóan kapkodva adta le a régen esedékes nyilatkozatait. A képviselőknek ugyanis minden olyan eseményről be kell számolniuk, ahol az utazást, a szállást vagy egyebet egy harmadik fél fizette. Egy 2013-ban meghozott szabály szerint az EP-képviselőknek erről legkésőbb az eseményen való részvétel utáni hónap utolsó napjáig kell nyilatkozniuk, emlékeztet a Politico.

Marc Tarabella is késedelmesen vallotta be, kik fizették külföldi utazásait Forrás: © European Union 2016 - Source : EP/Mathieu Cugnot

A jelenlegi európai parlamenti ciklus első három és fél éve alatt benyújtott összesen 321 nyilatkozatból 103-at (az összes nyilatkozat 32 százalékát) a botrány 2022. december 9-i kirobbanása óta eltelt két hónap alatt nyújtották be, és ebből a 103 nyilatkozatból 69 volt késedelmes bevallás.

Az elemzésből kiderült, hogy a Szocialisták és Demokraták (S&D) képviselőcsoportja összesen 45 nyilatkozatot adott le, ebből 27-et késve nyújtott be; míg az utóbbi években baloldalivá vált Európai Néppártnak 30 késve benyújtott nyilatkozata volt.

Az elemzés szerint José Ramón Bauzá Díaz, a liberális Renew Europe képviselőcsoport képviselője nyújtotta be a legtöbb nyilatkozatot a korrupciós botrány kirobbanása után.

Újabb nevek derülhetnek ki a titkolózni próbáló képviselők köréből

A Politico közzétett egy adatbázist is, amiből könnyen kiolvasható, hogy kik adtak le késedelmesen, kapkodva, mintegy mentegetőzve nyilatkozatot az után, hogy napvilágot látott az Európai Parlamentet megrengető korrupciós ügy.

Az adatbázisban feltűnnek olyan ismerős nevek is, mint Marc Tarabella, az ügyben már letartóztatott szocialista képviselő, vagy Alessandra Moretti, akikről épp a napokban derült ki, hogy nyomoz ellene a belga hatóság. Mind a ketten késedelmesen adtak le nyilatkozatot arról, hogy katari programjukat a National Human Rights Committee Qatar, a katari nemzeti emberi jogi tanács fizette. Feltűnő, hogy

éppen a korrupciós ügyben már konkrétan érintett képviselőkkel egy időben, ugyanúgy a katari emberi jogi bizottság szponzorálásával járt Katarban Cristian-Silviu Busoi román EP-képviselő.

Katari utazásáról késedelmesen, feltűnően csak a botrány kirobbanása után számolt be José Ramón Bauzá Díaz, a liberális Renew Europe képviselőcsoport tagja is, ahogy bahreini utazásáról is.

Jose Rámon Bauzá Diaz a letartóztatott Marc Tarabellával Katarban

Sőt, a rekordszinten késlekedő Ramón Bauzá Díaz arról sem számolt be szabályszerűen, hogy az Egyesült Arab Emírségekbe látogatott,

ahogy nem sokkal, három nappal utána a szocialista Predrag Fred Matic is.

A mallorcai Bauzá Diazt egyébként a spanyol lapok gúnyosan Katar és az egész Közel-Kelet EP-képviselőjének nevezték. Ő azzal védekezik, hogy a térség baráti társaságának képviselőjeként utazott.

Maria Arena katari és Burkina Fasó-i utazásáról sem számolt be szabályszerűen Forrás: Európai Parlament

Maria Arena szocialista képviselő, az Európai Parlament (EP) Emberi Jogi Albizottsága (DROI) elnökének neve is ismerős lehet a botrány kapcsán. Az már ismert volt, hogy a politikus elfogadott egy katari utazást, arról azonban elfelejtett a hatályos uniós szabályoknak megfelelően nyilatkozni, hogy a repülőjegyét és a szállodáját is a katari kormány fizette. A mostani elemzésből kiderül, hogy

Arena Burkina Fasó-i programjáról is késedelmesen számolt be, nagyjából két évet csúszott a nyilatkozattal, és azt is csak a mostani korrupciós botrány kirobbanása után adta le.

Brüsszel Katart és Marokkót is érintő korrupciós botrányának kirobbanása után

sietve igyekezett beszámolni marokkói utazásáról Svenja Hahn német EP-képviselő, a Renew Europe frakció tagja is, aki párttársával, Jan-Christoph Oetjennel egy időben utazott.

Útjukat a marakkeshi hatóságok fizették. Az ő esetükben időben megérkezett a nyilatkozat, de ebben az is szerepet játszhatott, hogy napokkal Eva Kaili letartóztatása előtt volt ez az utazás.