Az eddigieknél is több eurómillióról lehet szó a brüsszeli korrupciós botrányban

Eva Kaili, Francesco Giorgi, korrupció
Vágólapra másolva!
Titokban és készpénzben kapott jelentős pénzösszegeket Marokkótól és Katartól az a baloldali EP-képviselőkből álló hálózat, amely 2021 óta dolgozott az idegen érdekek érdekében - írja a Mandiner a brüsszeli Politico nyomán.
Vágólapra másolva!

Több millió euróra rúghat a vesztegetési pénz a brüsszeli korrupciós botrányban – derül ki a Politico szerda reggeli cikkéből. Mint ismert, a rendőrség decemberi akciója során megriadt görög alelnök felvette a kapcsolatot az édesapjával, aki éppen Belgiumba látogatott. Mivel tudta, hogy az élettársánál, Francesco Giorginál nagy összegben van otthon készpénz, Kaili segítséget kér az apjától – akit nem sokkal később letartóztattak egybőröndnyi, ötveneurós címletű bankjegyekkel - írja a Magyar Nemzet.

A Politico nemrég megszerezte az Eva Kaili ellen kiadott letartóztatási parancsot. Eredetileg „csak" 1,5 millió euróról szóltak a hírek, amikor december 9-én letartóztatták a görög szocialista EP-képviselőt, Eva Kailit, akit azzal vádolnak, hogy pénzt fogadott el Katar és Marokkó politikusaitól annak érdekében, hogy számukra kedvező irányba befolyásolja a döntéseket az EP-ben.

Ez azonban csak a pénzzel teli jéghegy csúcsa – jegyzi meg a brüsszeli Politico, amely megszerzett egy dokumentumot, ami szerint „a jelentős pénzösszegeket" Katar és Marokkó fizette ki, „titokban és készpénzben".

További eurómilliókat tehetett zsebre a korrupt brüsszeli hálózat Forrás: Euronews

Ez csak egyike a dokumentum számos figyelemfelkeltő részletének, amelynek egyes részeiről korábban már beszámolt a görög média. Az is szerepel benne, hogy Kaili telefonált a másik kulcsszereplőnek, Pier Antonio Panzerinek, valamint két másik meg nem nevezett uniós törvényhozónak, miután december 9-én reggel letartóztatták élettársát, Francesco Giorgit.

A dokumentum nagy vonalakban leír egy brüsszeli székhelyű hálózatot, amely a katari munkaügyi miniszter, Ali bin Samih Al Marri nevében dolgozik 2021 óta. A dokumentum szerint Katar a helyszínen a szintén letartóztatott és vádalku keretében törvényhozók megvesztegetését beismerő volt EP-képviselőn, Panzerin keresztül irányította a műveleteket

Szintén érintett: Kaili élettársa, Giorgi, egy parlamenti asszisztens, aki korábban Panzerinek dolgozott, és akit decemberben tartóztattak le.

A letartóztatási parancs szerint Giorgi volt a Panzeri és Kaili közötti közvetítő.

- teszi hozzá a dokumentum, Kailira utalva.

A végzés azt is megállapítja, hogy Giorgi nem hivatalosan segített Kailinak egy második lakás megvételében és kifizetésében, amelyet az ő nevére vásárolt.

A megállapodásuk azt bizonyítja, hogy a férfi tisztában volt partnere korrupciós bevételeivel.

Giorgi és Kaili egyaránt tagadják, hogy bármi rosszat tettek volna, ahogy Katar is. Kaili ügyvédje, Michalis Dimitrakopoulos nem volt hajlandó megerősíteni vagy cáfolni a végzés hitelességét. Giorgi ügyvédje nem kívánt nyilatkozni, a katari kormány pedig nem válaszolt a megkeresésre.