Legalább 19 katonát megöltek dzsihadisták Burkina Fasóban

Burkina Faso
Vágólapra másolva!
Legalább 19 Burkina Fasó-i katona meghalt az ország északi részén dzsihadisták támadásában - közölte szerdán két biztonsági forrás.
Vágólapra másolva!

A hétfőn történt incidens során szélsőségesek rohamozták meg a kormányerők egyik támaszpontját az Oudalan tartományban található Tin-Akoff településen. Úgy tudni,

több katonát még mindig eltűntként tartanak nyilván.

Egy helyi tanácstag a tartományi székhelyen, Gorom-Goromban telefonon nyilatkozva arról számolt be, hogy civilek százai menekültek el hétfő óta Tin-Akoff térségéből. Mint mondta, a menekülők szerint

a támadók felperzselték otthonaikat, és válogatás nélkül lövöldöztek civilekre, köztük nőkre, gyerekekre és idősekre.

Hozzátette: számos elégett holttestet is láttak.

Kevesebb mint egy héten belül ez már a második véres támadás volt a hadsereg ellen. Alig száz kilométerre Tin-Akofftól pénteken 51 katonát öltek meg iszlamisták.

A 21 millió lakosú Burkina Fasóban több fegyveres csoport aktív, amelyek közül néhány az Iszlám Állam és az al-Kaida terrorszervezet csatlósa. A szélsőséges csoportok ráadásul kiterjedt térségeket ellenőriznek a részben a Száhel-övezetben található országban. Franciaország a Burkina Fasó-i katonai vezetés kérésére felszámolta katonai jelenlétét a nyugat-afrikai országban, korábban pedig kivonta katonai kontingensét a szomszédos Maliból is, sokak szerint biztonsági vákuumot idézve elő.

(A címlapi kép illusztráció!)