Madárinfluenzában halt meg egy 11 éves kislány Kambodzsában

Vágólapra másolva!
Madárinfluenzában halt meg egy 11 éves kislány Kambodzsában. Az országban 2014 óta ez az első ismert H5N1 fertőzéses haláleset.
Vágólapra másolva!

A madárinfluenza házi- és vadon élő madarak betegsége. A kórokozó influenza vírus változékonysága miatt kialakulhat olyan variánsa is, mely embereket is képes megbetegíteni. A madárinfluenzában először 1997-ben fertőzött meg embert Hong Kongban. Világszerte a legtöbb emberi megbetegedés a fertőzött baromfival való közvetlen érintkezést követően alakult ki.

Aggodalomra ad okot, hogy a közelmúltban számos emlős is megfertőződött,

valamint a vírus is könnyebben terjed az emberek között.

A WHO főigazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus a hónap elején tett bejelentést az emlősök madárinfluenza-fertőzése miatt, beleértve a nyérceket, vidrákat, rókákat és oroszlánfókákat - írja az ABC.

A vidéki Prey Veng tartományból származó kislány február 16-án lett rosszul. A fővárosi Phnom Penh kórházba szállították. Az Egészségügyi Minisztérium közleménye szerint szerdán diagnosztizálták nála a betegséget.

Köhögéssel és torokfájdalmakkal járó 39 Celsius-fokos láza volt, majd nem sokkal ezután meghalt.

A minisztérium csütörtöki közleménye szerint egészségügyi tisztviselők mintát vettek egy elhullott vadon élő madárból a lány otthona közelében lévő természetvédelmi területen. Nemsokára figyelmeztetést adnak ki a lakosság körében, miszerint arra kérik majd őket, hogy kerüljék az elhullott és beteg madarak érintését.

Mam Bunheng kambodzsai egészségügyi miniszter arra figyelmeztetett, hogy

a madárinfluenza különösen nagy kockázatot jelent azokra a gyerekekre, akik háziasított baromfit etetnek, tojást gyűjtenek, játszanak a madarakkal vagy takarítják a ketreceiket.

A H5N1-fertőzés tünetei hasonlóak más influenza tüneteihez, beleértve a köhögést, a fájdalmakat és a lázat. Súlyos esetekben a betegek életveszélyes tüdőgyulladást kaphatnak. Az Egészségügyi Világszervezet szerint

Kambodzsában 2003 és 2014 között 56 humán H5N1-es esetet regisztráltak, ezek közül 37 volt halálos.

Világszerte összesen mintegy 870 emberi fertőzést és 457 halálesetet jelentettek a WHO-nak 21 országból. A fértőződés üteme lelassult, az elmúlt hét évben körülbelül 170 fertőzés és 50 haláleset történt.