November óta legalább 650 diáklányt mérgeztek meg Iránban

Vágólapra másolva!
November óta legalább 650 diáklányt mérgeztek meg mérges gázzal Iránban, sokak szerint szándékosan, hogy kikényszerítsék a lányiskolák bezárását. Egyetlen lány sem halt meg, de több tucatnyian szenvedtek légzési problémáktól, hányingertől, szédüléstől és fáradtságtól.
Vágólapra másolva!

"Nyilvánvalóvá vált, hogy egyesek azt akarják, hogy minden iskolát, különösen a lányiskolákat bezárják" - mondta az iráni egészségügyi miniszter-helyettes vasárnap.

Később azonban azt mondta, hogy megjegyzéseit félreértették - írja a BBC.

Az első mérgezésre november 30-án került sor, amikor Qom városában található Nour Technikum 18 diákját szállították kórházba.

Azóta több mint 10 lányiskola vált célponttá.

A jelentések szerint az elmúlt héten legalább 194 lányt mérgeztek meg a nyugati Lorestan tartományban található Borujerd városának négy iskolájában.

A megmérgezett lányok mandarin vagy rothadt hal szagáról számoltak be, mielőtt megbetegedtek.

A hónap elején legalább 100 ember tüntetett a qomi kormányzói hivatal előtt a mérgezések miatt.

Néhány szülő szerint gyermekeik hetekig betegek voltak a mérgezés után.

Az iráni főügyész a múlt héten bejelentette, hogy büntetőeljárást indít a mérgezéses esetek kivizsgálására, eközben az iráni közvélemény frusztrációja egyre csak nő a hatóságok tehetetlensége miatt.

A mérgezések főleg Qomban történtek, egy olyan városban, ahol fontos síita muszlim szentélyek találhatóak, illetve az iráni iszlám köztársaság egyik fontos bázisa.