Az Oroszország és Ukrajna között zajló véres háború nem csak az ukrajnai színtéren okoz mérhetetlen károkat, a háború árnyéka egyre több országra rávetül - hívja fel a figyelmet a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Minden eddiginél nagyobb a veszélye annak, hogy a háború átterjed más országokra, ha nem kezdődnek meg a béketárgyalások Oroszország és Ukrajna között. A felek igyekeznek egyre több országot bevonni a konfliktusba és a balkáni országok mellett már Afrika is egyre jobban érzi a hatásokat. 

Egy kombájn gabonát pakol egy teherautóra az aratási szezonban 2022 júliusában Harkiv régióban, Északkelet-UkrajnábanForrás: NurPhoto via AFP/Vyacheslav Madiyevskyy/Ukrinform/NurPhoto/Vyacheslav Madiyevskyy

A háború globális élelmiszerválsággal fenyeget, a legkiszolgáltatottabb országok pedig Afrikában vannak. A szenegáli elnök már tavaly júniusban megkongatta a vészharangot, amikor Szocsiban tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Szenegál első embere és az Afrikai Unió vezetője már akkor felhívta a figyelmet arra, hogy

országaink – még ha távol is vannak az háború színterétől, gazdasági szinten áldozatai a konfliktusnak".

Macky Sall rámutatott arra is, hogy történjék bármi, a gabonát, a többi élelmiszert és a műtrágyát érintő következményeket nem szabad Afrikára szabadítani, hiszen a kontinensen így is gyakran nehézkes az élelmiszerellátás, a műtrágya pedig a mezőgazdaság egyik legfontosabb sarokköve. Ez valóban komoly fenyegetést jelent a kontinens élelmezésbiztonságára nézve" – tette hozzá Sall.

A háború alatt egyszer már a küszöbön állt egy komolyabb éhínség, amikor az Oroszországgal szembeni nemzetközi szankciók özöne megzavarta a műtrágya, a búza és más áruk szállítását és megnövelte az élelmiszerek és az üzemanyagok árait.

Több tízmillió embert fenyeget az éhínség ha nem lesz mihamarabbi tűzszünet és békeForrás: NurPhoto via AFP/Vyacheslav Madiyevskyy/Ukrinform/NurPhoto/Vyacheslav Madiyevskyy

Abban az időszakban drámai módon kiéleződtek az éghajlatváltozás és az élelmiszerellátás miatt kialakult konfliktusok, ilyen helyzetben pedig könnyen társadalmi zavargások törnek ki, amelyek végül polgárháborúba is átcsaphatnak – káoszt, halált és éhínséget hagyva maga után.

Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete ezután augusztusban előrevetítette, hogy az orosz-ukrán háború 40 millió ember élelmezésének bizonytalanságát fogja okozni és hogy a szubszaharai térség lesz a leginkább érintett.