Frontálisan ütközött két vonat Görögországban, legalább 40-en meghaltak

görögország, vonatbaleset, szerencsétlenség, két vonat ütközött, Larisa, 2023. 03. 01. baleset, ütközés
LARISSA, GREECE - MARCH 01: An aerial view of the side after train collision in northern Greece on March 01, 2023. The death toll from a collision between a passenger train and a cargo train in Elassona municipality in northern Greece has risen to 32, according to a report early Wednesday. 85 others injured, according to Fire Service representative Stringer / Anadolu Agency (Photo by STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
A tűzoltóság szóvivőjének közlése szerint 40-en meghaltak és 85-en megsérültek egy Görögországban szerdára virradóra történt vonatbalesetben. Az első hírek még 16, aztán 26, majd 36 halottról szóltak.
Vágólapra másolva!

Az Athénból Thesszalonikibe tartó személyvonat és a Thesszalonikiből Láriszába tartó tehervonat Lárisza előtt ütközött össze eddig tisztázatlan körülmények között, az ütközés nyomán

több kocsi kisiklott, és legalább három lángba borult.

A tűzoltóság jelentése szerint a balesetben 85-en megsérültek, 40 ember pedig meghalt. A halálos áldozatok közül nyolcan vasúti alkalmazottak voltak, köztük a két vonat négy mozdonyvezetője.

66 sérült kerüt kórházba, négyen az intenzív osztályon vannak.

Az evakuálás az ütközés súlyossága miatt nagyon nehéz körülmények között zajlik - mondta Vaszilisz Vartakojannisz, a tűzoltóság szóvivője. Elmondta, hogy égési sérültek ellátására használt kórházi egységeket riasztottak a térségbe, és több tucat mentőautót vontak be a munkálatokba. A görög állami televízió, az ERT felvételei szerint a fejlámpát viselő mentőalakulatok sűrű füstben kutattak túlélők és sérültek után a vonatok roncsai között.

Mentőalakulatok emelnek ki egy holttestet a roncsok közül Forrás: AFP/Sakis Mitrolidis

A kisebb sérüléseket szenvedett vagy sértetlen utasokat autóbusszal szállították a 130 kilométerre északra fekvő Szalonikibe. A láriszai kórház tisztviselői szerint

legalább 25 embernek súlyos sérülései vannak.

A thesszáliai régió kormányzójának közlése szerint mintegy 250 utast biztonságban evakuáltak Thesszalonikibe buszokkal. Konsztantinosz Agorasztosz a SKAI TV-nek azt mondta,


A helyi média úgy tudja, a személyvonaton mintegy 350-en utaztak. Azóta az is kiderült, hogy a vonaton utazók kétharmada fiatal volt, ők egy görög ortodox ünnepségről utaztak haza.

Görögországban a szerencsétlenség miatt háromnapos nemzeti gyászt hirdettek ki. Minden nyilvános ünnepséget töröltek, és a középületeken péntekig félárbocra eresztik a zászlókat.

Lárisza városának állomásfőnöke ellen gondatlanságból elkövetett emberölés illetve súlyos testi sértés miatt vádat emeltek. A jelzésekért felelős állomásfőnök tagadja, hogy bármi hibát követett volna el. Elmondása szerint a balesetet műszaki hiba okozta.