Görög vonatbaleset: szívszorító üzenetet küldött a görög miniszterelnök

vonatbaleset Görögország
Lárisza, 2023. március 1. Roncsok a közép-görögországi Lárisza városa közelében történt súlyos vasúti baleset helyszínén, ahol egy személyvonat tehervonattal ütközött 2023. március 1-re virradóra. Az ütközéstől több kocsi kisiklott, és lángba borult. A szerencsétlenségben legkevesebb 32-en életüket vesztették, 85-en megsérültek. MTI/EPA/ANA-MPA/Alhilleasz Csirasz
Vágólapra másolva!
Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök vasárnap bocsánatot kért az ország történetének legsúlyosabb vonatbalesetében érintettek családtagjaitól.
Vágólapra másolva!

- írta a görögöknek címzett, Facebook-oldalán közzétett üzenetében.

Március 1-jére virradóra frontálisan összeütközött egy személyszállító és egy tehervonat a közép-görögországi Lárisza közelében.

Több kocsi kisiklott, három ki is gyulladt. A szerencsétlenségben

57-en meghaltak és sokan megsérültek.

- hangsúlyozta a konzervatív vezető.

Roncsok a közép-görögországi Lárisza városa közelében történt súlyos vasúti baleset helyszínén, ahol egy személyvonat tehervonattal ütközött 2023. március 1-re virradóra Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Alhilleasz Csirasz

A baleset helyszínéhez legközelebb eső Lárisza állomásfőnöke elismerte a felelősséget a szerencsétlenségért. A média szerint a tapasztalatlan és rövid ideje pozíciójában lévő, 59 éves férfit vasárnap hallgatja meg a bíróság "gondatlanságból elkövetett emberölés" lehetséges vádja miatt. Az elmúlt hetekben többen felhívták a figyelmet a leromlott vasúti hálózatra, a jelzőrendszer különböző problémáira és a vasútbiztonsági hiányosságokra, miközben a szakszervezetek képviselői a munkaerőhiány miatt kongatták a vészharangot.

Athénban és Szalonikiben több összecsapásra került sor a rendőrség és a tiltakozók között az elmúlt napokban a baleset miatt.

Frontálisan ütközött két vonat március 1-én Görögországban Forrás: AFP/Sakis Mitrolidis

A feldühödött görögök azt tervezik, hogy március 5-én, vasárnap délben is tüntetni fognak az athéni parlament előtt. Micotákisz egyébként azután nyilatkozott, hogy ismét Molotov-koktélokat dobtak egy rohamrendőri szakaszra az ország második legnagyobb városának számító Szalonikiben, ahol a baleset több áldozata is élt.