Magyarországnak 4 ezer milliárddal nőtt az energiaszámlája, eközben a nagy nemzetközi energiavállalatok óriásit kaszáltak - közölte Dömötör Csaba a Facebookra feltöltött legújabb videójában. A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára kifejtette, pontosan mennyi profitra tettek szert ezek a vállalatok.

Az államtitkár a közösségi oldalára feltöltött videóban kifejtette, hogy a háború mindenki vállára nagy terheket pakol, mégis vannak olyanok, akik nagyon jól járnak ebben az időszakban. Kifejtette, hogy

az osztrák OMV rekordévet zárt tavaly. Adózás után 5 milliárd eurója maradt a cégnek. A Shell minden idők legnagyobb nyereségét érte el 40 milliárd dollárral. Ez több mint a kétszerese a háború előtti profitjának.

Dömötör Csaba arról is szólt, hogy

a londoni székhelyű BP, a cég 114 éves történetének legjobb bevételét érte el: a nyereség 28 milliárd dollár, ami szintén kétszerese a 2021-es profitjának.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy

a francia Totalnál is rekordbevétel született, 20,5 milliárd dolláros tiszta profit.

Van olyan cég, amely óránként kétmilliárd forintot keresett - mondta el Dömötör Csaba államtitkárForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az amerikai Chevron 35 milliárd dollárnyi rekordbevételre tett szert, ami szintén duplája az egy évvel korábbinak.

Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy

a másik amerikai gigacég, az Exxon 56 milliárd dollárt sepert be, ami szintén rekord. 

A nyugati olajiparban még egy cégnek sem volt hasonlóan magas éves nyeresége. Óránként olyan kétmilliárd forintot kerestek. Nem rossz

- szögezte le Dömötör, aki szerint a sort lehetne folytatni, de a lényeg mégis az, hogy "egészen jó kis üzlet ez a szankciósdi", és az abból sarjadó áremelkedés. 

Nem nekünk, de a mi bőrünkre, merthogy közben Magyarországnak 4 ezer milliárddal nőtt az energiaszámlája. Ezt a cégeknek, a családoknak és a magyar államnak kell fedeznie. Nem jó ez így.