Brüsszeli korrupciós botrány: válaszokat várnak Ursula von der Leyentől

ORIGINAL summit politics Horizontal PORTRAIT-AMERICAN SHOT SPEAKING
Ursula von der Leyen
Vágólapra másolva!
Emily O'Reilly európai ombudsman hétfőn levélben fordult az Európai Bizottság elnökéhez, Ursula Von der Leyenhez, hogy információkat kérjen a brüsszeli testület egyes magas rangú tisztségviselőinek Katar által fizetett üzleti útjairól.
Vágólapra másolva!

O'Reilly levelében emlékeztetett, hogy a tavaly decemberben kirobbant, uniós parlamenti képviselőket, Katart és Marokkót érintő korrupciós botrány kapcsán vizsgálat tárgyává vált a harmadik felek szerepe és az uniós köztisztviselők befolyásolására irányuló törekvésük. "A közbizalom magas szintű fenntartása érdekében szigorú etikai szabályokra és szilárd átláthatóságra van szükség az uniós tisztségviselők és az érdekképviseletek közötti kapcsolatokat illetően" - hívta fel a figyelmet.

Ursula von der Leyen omoly kérdéseket kapott Forrás: AFP/Geert Vanden Wijngaaert

Múlt héten a Politico hírportál leleplező cikket közölt arról, hogy Henrik Hololei, az Európai Bizottság Mobilitási és Közlekedési Főigazgatóságának (DG MOVE) vezetője rendszeresen utazott ingyen a katari állami légitársaság, a Quatar Airways járatain, miközben főigazgatósága éppen a vállalat európai piacra lépésének feltételeiről tárgyalt. "Az, hogy a katari kormány és a hozzá közel álló szervezetek fizetik a DG MOVE legmagasabb rangú tisztségviselőjének utazási költségeit, jogos kérdéseket vet fel az uniós döntéshozatal esetleges megengedhetetlen befolyásolásával kapcsolatban" - mutatott rá levelében az ombudsman.

Mint írta, aggodalommal vette tudomásul a bizottság magyarázatát, miszerint mivel Henrik Hololei nem volt tagja a tárgyalócsoportnak, nem állt fenn összeférhetetlenség a katari kormány által fizetett útjaival összefüggésben. Véleménye szerint ez árthat az EU megítélésének, mivel a közvélemény ebben az esetben valószínűleg nem tesz különbséget. Azt is hozzátette, hogy a korrupciós botrányok azok számára kedveznek, akik az egész EU intézményrendszerét akarják lejáratni. Az ombudsman felkérte az Európai Bizottságot, hogy június 3-ig válaszolják meg a levele mellékletében szereplő, a harmadik fél által fizetett utazások engedélyezésére és azok átláthatóságára vonatkozó kérdéseket.