Börtönbe került a görög állomásfőnök, ő hibázott a halálos vonatbalesetnél

Lárisza, 2023. március 1. Mentőalakulatok tagjai dolgoznak a közép-görögországi Lárisza városa közelében történt súlyos vasúti baleset helyszínén, ahol egy személyvonat tehervonattal ütközött 2023. március 1-re virradóra. Az ütközéstől több kocsi kisiklott, és lángba borult. A szerencsétlenségben legkevesebb 32-en életüket vesztették, 85-en megsérültek. MTI/EPA/ANA-MPA/Ahiléasz Hirasz
Vágólapra másolva!
Vádat emeltek az állomásfőnök ellen az 57 halálos áldozatot követelő görögországi vonatbaleset után. A férfit gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolják és a tárgyalásig börtönbe zárták - írja a Huffpost.
Vágólapra másolva!

A vizsgálóbíró és az ügyész közös döntése szerint a vasúti alkalmazott ellen többrendbeli emberölés, valamint testi sértés és a közlekedés biztonságának veszélyeztetése miatt vádat emelnek.

Ahogy arról az Origo korábban beszámolt legalább 57 ember, köztük sok tizen- és huszonéves fiatal, - akik egy vallási ünnepségről tartottak hazafelé - meghalt és sokan megsérültek, miután egy személyvonat több mint 350 utassal összeütközött egy tehervonattal Lárisza városánál.

A kormány emberi mulasztásnak tulajdonította a történteket.

Az 59 éves állomásfőnök állítólag ugyanarra a vágányra irányította a két, ellentétes irányban közlekedő vonatot. A média szerint a tapasztalatlan és rövid ideje pozíciójában lévő férfit vasárnap 7 és fél órán át tanúskodott a baleset körülményeiről. A férfi ellen vádat emeltek, és elrendelték előzetes letartóztatását.

Mentőalakulatok tagjai dolgoznak a közép-görögországi Lárisza városa közelében történt súlyos vasúti baleset helyszínén Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Ahiléasz Hirasz

Stephanos Pantzartzidis az állomásfőnök ügyvédje a bíróságon próbált utalni arra, hogy ügyfelén kívül mások is hibáztathatók, mondván, hogy a bíráknak ki kellene vizsgálniuk, hogy az ütközés idején még hány állomásfőnöknek kellett volna Larisszában dolgoznia.

- mondta ügyfeléről az ügyvéd.

A görög média arról számolt be, hogy a baleset helyszínén nem működött az automata jelzőrendszer, ami hozzájárult az állomásfőnök hibájához. A görögországi fővasútvonal ezen szakaszán az állomásfőnökök kétirányú rádiókon keresztül kommunikálnak egymással és a mozdonyvezetőkkel, a váltókat pedig kézzel működtetik.

A miniszterelnök az ütközés gyors kivizsgálását ígérte, és azt mondta, hogy az

új görög közlekedési miniszter biztonsági fejlesztési tervet fog kiadni.

Amint az új parlament feláll, egy bizottságot is kineveznek, amely az ország vasúti rendszerének több évtizedes rossz irányítási rstruktúráját fogja kivizsgálni - mondta Micotákisz miniszterelnök.

Szerdai első nyilatkozatában Kiriákosz Micotákisz azt mondta, hogy a baleset "tragikus emberi hiba" miatt következett be. Az ellenzéki pártok a megjegyzésre reagálva azzal vádolták a miniszterelnököt, hogy

megpróbálja eltussolni az állam szerepét, és a tapasztalatlan állomásfőnököt teszi bűnbakká.

"Mindenkinek, és különösen az áldozatok hozzátartozóinak tartozom egy nagy bocsánatkéréssel, mind személyesen, és mindazok nevében is, akik hosszú éveken át kormányozták az országot" - írta Micotákisz vasárnap a Facebookon.

A görög vasutak régóta rossz üzemeltetési problémákkal küszködnek, beleértve a pazarló költekezést olyan projektekre, amelyeket végül elvetettek vagy jelentősen késleltettek - számolt be a görög média.. Mivel az állami vasúttársaságnak, a Hellenic Railways-nek több milliárd eurós adóssága van, a karbantartási munkálatokat a hírek szerint elhalasztották.

Egy nyugdíjas vasúti szakszervezeti vezető szerint a larisszai állomásfőnök által felügyelt területen a jelzőrendszer

hat évvel ezelőtt meghibásodott, és soha nem javították meg.

A görög média arról számolt be, hogy az állomásfőnököt, aki korábban portás volt a vasúttársaságnál, 2011-ben áthelyezték áthelyezték egy másik pozícióba és az oktatási minisztériumban kezdett el dolgozni, majd 2022 közepén helyezték vissza a vasúttársasághoz, és egy 5 hónapos tanfolyamon vett részt, hogy állomásfőnökké képezzék ki.

A tanfolyam elvégzése után, saját Facebook-bejegyzése szerint január 23-án Larissza mellé osztották be. A következő egy hónapot azonban más állomásokon töltötte, mielőtt február végén, napokkal a február 28-i ütközés előtt visszatért Larisszába - jelentette a görög média.

A vasúti dolgozók szakszervezetei szerint a szerencsétlenség a hiányos biztonsági rendszerek és a személyzeti létszámhiány miatt elkerülhetetlen volt.

Mentőalakulatok tagjai dolgoznak a közép-görögországi Lárisza városa közelében történt súlyos vasúti baleset helyszínén Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Ahiléasz Hirasz

Athénban és Szalonikiben több összecsapásra került sor a rendőrség és a tiltakozók között az elmúlt napokban a baleset miatt.

A vasutasok szakszervezete szerda óta munkabeszüntetést tart. A tiltakozók világos menetrendet követeltek a kormánytól a biztonsági eljárások felülvizsgálatára és végrehajtására.

Gyilkosok jelentésű felirat a görög állami vasúttársaság athéni székházán Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Alexandrosz Beltesz

Vasárnap a vasutas szakszervezetek tiltakozó gyűlést szerveztek Athén központjában, amelyen a hatóságok szerint mintegy 12 000 ember vett részt.

Öt embert letartóztattak és hét rendőrt megsebesítettek, amikor egy több mint 200 feketébe öltözött, álarcosokból álló csoport kövekkel, palackokkal és gyújtóbombákkal kezdte dobálni a rendőröket, akik könnygáz és kábító gránátok bevetése közben üldözőbe vették őket.

Szalonikiben mintegy 3000 ember vett részt két tiltakozó megmozduláson. A baleset több áldozata a város Arisztotelész Egyetemének hallgatója volt, amely Görögország legnagyobb egyeteme, több mint 50 000 hallgatóval.