A spanyolországi Barcelona egyik legnagyobb kórházát érte zsarolóvírusos kibertámadás, ami megbénította a központi számítógépes rendszert. A hackertámadás miatt 150 nem sürgős műtétet és megközelítőleg 3000 vizsgálatot kellett későbbre halasztani.

A Hospital Clinic de Barcelona elleni vasárnapi támadás leállította a létesítmény laboratóriumainak, sürgősségi osztályának és gyógyszertárának számítógépeit a kórház központjában és több külső helyszínen - írja az ABC.

"Nem tudjuk biztosan, hogy mikor áll helyre a rendszer normális működése" - mondta Antoni Castells, a kórház igazgatója az esettel kapcsolatban tartott hétfői sajtótájékoztatón.

Elmondta, hogy a kórház vészhelyzeti terve lehetővé teszi, hogy néhány napig működjenek ilyen körülmények között is, de reméli, hogy a rendszer hamarabb helyreáll.

Zsarolóvírusos hackertámadás érte Barcelona egyik legnagyobb kórházát. A kép illusztráció!Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2017 Gorodenkoff/Shutterstock. No use without permission./Gorodenkoff

A katalán regionális hatóságok közleménye szerint a régió kiberbiztonsági ügynöksége dolgozik a rendszer helyreállításán.

A szervezet közölte, hogy a támadást Spanyolországon kívülről hajtotta végre a "Ransom House" nevű csoport. A hatóságok közlése szerint a hackerek egyelőre nem követeltek váltságdíjat, de pénzt nem fognak fizetni nekik.

A kórház sajtóosztálya közölte, hogy minden dokumentációt egyelőre papíron végeznek, az intézmény az új sürgős eseteket a város más kórházaiba irányítja át.

Az EFE spanyol állami hírügynökség szerint a támadás miatt megszűnt a hozzáférés a betegek adataihoz.