Így gyalázzák Magyarországot a svéd és finn politikusok

Vágólapra másolva!
A legválogatottabb jelzőkkel sértegette Magyarországot éveken keresztül Svédország és Finnország, ezek a kijelentések pedig konkrét anyagi kárt is okoztak hazánknak, jelentette ki a minap Kövér László, az Országgyűlés elnöke. Abszurd, hogy azok az országok várják el, hogy Magyarország támogassa csatlakozásukat egy közösséghez (a NATO-hoz), fogadja be őket, amelyeknek vezető politikusai egy másik közösségben (Európai Unió) durván mocskolják hazánkat. Az Origo összegyűjtötte a svéd és finn képviselők legfelháborítóbb kijelentéseit.
Vágólapra másolva!

Svédország és Finnország a legválogatottabb jelzőkkel sértegette Magyarországot éveken keresztül - mondta a Hír Televíziónak az Országgyűlés elnöke. Hozzátette,

ezek a kijelentések nem csupán barátságtalan gesztusok voltak, hanem konkrét anyagi kárt okoztak Magyarországnak.

Kövér László jelezte, ezek tisztázása miatt utazik Skandináviába Hende Csaba volt honvédelmi miniszter és Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnöke, mielőtt a magyar parlament ratifikálja a két ország NATO-csatlakozását.

A házelnök emlékeztetett mind a svéd és finn nemzeti parlamentben, mind az Európai Parlamentben hangzottak el olyan kijelentések, amelyek kárt okoztak Magyarországnak, többen azt követelték, hogy ne fizessék ki a hazánknak járó uniós forrásokat.

Rendszeresen támadja Magyarországot például Petri Sarvamaa finn baloldali EP-képviselő, aki egyébként szerepel Soros György megbízható brüsszeli szövetségeseinek a listáján is. Sarvamaa már 2018 szeptemberében is beszélt arról, hogy az Uniónak jobb és különfélébb eszközökre van szüksége, hogy megvédje „alapvető értékeit”, mivel szerinte azokat több ország is fenyegeti.

Akkor azt mondta, hogy szerinte kiváló és fontos felvetés, hogy ezektől a tagállamoktól, például Magyarországtól vegyék el az uniós pénzeket.

2020-ban azt kritizálta, hogy a koronavírus-járvány hatékony kezelése érdekében a magyar kormány különleges jogrendet vezetett be. Emlékezetes: ekkor hazudták azt is, hogy Magyarországon a parlament nem is ülésezik. Akkor Sarvamaa is aláírta azt a levelet, amelyben azt követelték az Európai Bizottságtól és az Európai Tanácstól, hogy az uniós pénzek elvonásával fenyegessék Magyarországot.

Petri Sarvamaa elvenné a Magyarországnak járó pénzeket Forrás: Hans Lucas via AFP/Martin Bertrand / Hans Lucas/Martin Bertrand

2021. júliusában a momentumos Cseh Katalin társaságában részt vett „A Bizottságnak el kell vonnia a pénzügyi támogatásokat Magyarországról: a jogi eset” című sajtótájékoztatón, ahol az ellen szólalt fel, hogy hazánk megkapja a jogosan járó uniós forrásokat. Tavaly nyáron pedig

egy olyan bejegyzést is megosztott közösségi oldalán,

amely szerint a Magyarországnak jogosan járó uniós források 100 százalékát be kellene fagyasztani.

A baloldali EP-képviselő szeptemberben üdvözölte a Bizottság döntését, hogy a Magyarországnak jogosan járó uniós pénzeket részlegesen befagyasztották, és Twitter-oldalán azt írta: „Jó látni, hogy használatban van az általam kialkudott jogállamisági mechanizmus”.

Eero Heinäluoma finn EP-képviselő pedig odáig ment, hogy egy nyilatkozatában azt mondta:

Megfenyegetné Lengyelországot és Magyarországot azzal, hogy kizárják őket az Európai Unióból. Szerinte, ha nem tartod be a „klub” szabályait, akkor léteznie kell egy „másik” útnak is.

Hasonló véleményt fogalmazott meg Alviina Alametsä képviselő is, aki 2021-ben egy blogbejegyzésében azt írta, Magyarországnak fel kell hagynia az alapvető emberi jogok „megsértésével” vagy lépjen ki az Európai Unióból.

Szerinte ha hazánk továbbra is ezen, a nekik nem tetsző úton halad, akkor kemény szankciókat kell rá kivetni. Úgy vélekedett, hogy

Magyarország hozzáférését az uniós pénzekhez el kell vágni, és hazánkat „el kell szeparálni” az Európai Unióban.

A finn EU-ügyekért felelős miniszter, Tytti Tuppurainene egyenesen lerasszistázta a magyar miniszterelnököt és a Fideszt megválasztó magyarokat:

Az iraki származású svéd EP-képviselő, Abir Al-Sahlani több bejegyzésben és cikkben támadta, hogy hazánk megkapja a Magyarország számára jogosan járó uniós pénzeket. Véleménye szerint

Máskor azt követelte az EU-tól, hogy büntesse meg Magyarországot. Meglehetősen agresszív stílusban szólított fel egy Twitter-bejegyzésében, hogy

Az EU „használja fel a rendelkezésre álló eszközöket, hogy megbüntesse a korrupt kormányokat”.

Malin Björk svéd, baloldali EP-képviselő pedig úgy fogalmazott, hogy 10 éve támadják Magyarországon a jogállamiságot, a demokráciát és az emberi jogokat, ezért azt javasolta, hogy semmi pénzt ne kapjon, amíg ez a kormány van.

Henna Virkkunen finn EP-képviselő, aki szintén Soros megbízható szövetségesének számít, korábban úgy fogalmazott, hogy Magyarország olyan kirívóan sérti az EU alapértékeit, hogy a finanszírozását be kell fagyasztani.

Az áprilisi országgyűlési választások után pedig, magyarok millióinak véleményére fittyet hányva közölte, hogy szerinte Magyarország többé nem „működő” demokrácia.

A gyermekvédelmi törvényt támadták

Virkkunen a gyermekvédelmi törvény kapcsán is az uniós források befagyasztását követelte. A gyermekeket és a szülők jogait védő törvényt szándékosan elferdítve úgy fogalmazott, hogy az „gyakorlatilag megtanítja a gyerekeket a diszkriminációra, és megakadályozza, hogy a szexuális és nemi kisebbségeket képviselő szervezetek oktatási tevékenységet és kommunikációt folytassanak az országban.”

Silvia Modig szintén a gyermekvédelmi törvény miatt gyalázta Magyarországot, szerinte az „a szisztematikus diszkriminációról és rasszizmusról szól, ami teljes ellentétben áll közös [uniós] értékeinkkel”, és

azt hazudta egy Facebook-bejegyzésében, hogy Magyarországon bűncselekményt követne el egy olyan fiatal, aki hozzá hasonlóan „nem vagyok heteró” táblával megy ki tüntetni az utcára.

Tomas Tobé svéd EP-képviselő pedig egyenesen úgy fogalmazott egy véleményvcikkben, hogy

A „[gyermekvédelmi] törvénynek nincs keresnivalója Európában”, és pártjával úgy vélik, hogy „most gyorsan kell cselekedni Magyarországgal szemben”.

Jessika Roswall, az európai uniós ügyekért felelős miniszter Twitter üzenetében azt írta: