Rekordmagas energiaárakkal küszködik Németország

Francia, áram, rezsi, erőmű,  French National Grid During Heatwave And Drought energy climate change heatwave hot spell nuclear wire grid power grid national power grid pylon extreme heat lign
High voltage cables and pylons are pictured during an heatwave. The current drought and heatwave in France (as elsewhere in Europe) put the french national grid under strains. The lack of water pushed French authorities to exempt nuclear power plants of duties. For exemple, no water should be released at more than 28°C in rivers after cooling nuclear reactors, but, as the Garonne river temperature reaches 29°C, the french government authorizes the Golfech nuclear plant (amid other) to release water at a maximun of 31.3°C in the Garonne river. The French goverment says it's necessary to avoid a black out. Toulouse. France. July 22th 2022. (Photo by Alain Pitton/NurPhoto) (Photo by Alain Pitton / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
A német iparnak még európai összehasonlításban is az egyik legmagasabb áramárat kell fizetnie, és ez a probléma már Oroszország Ukrajna elleni háborúja előtt is fennállt, így már évek óta fokozatosan nemzetközi hátrányba esett - írja a V4NA. A nemzetközi hírügynökség szerint a szakszervezeti óriások nemcsak az árak korrekcióját követelik, hanem azt is, hogy az ellátás legyen hosszú távon is kiszámítható.
Vágólapra másolva!

Az ipari szakszervezetek munkahelyek százezreit látják veszélyben a magas németországi áramárak miatt. Az IG Metall , az IG BCE és az IG BAU szakszervezetek szerint

az acél-, a vegyipar és az építőanyag-iparban fennáll a telephelyek bezárásának veszélye, ezért közösen országos akciónapot szorgalmaztak.

A bajor IG Metall főnöke, Johann Horn csütörtökön Markus Söder miniszterelnökkel együtt szeretne megjelenni az Augsburg melletti Meitingenben, a Lech acélgyár helyszínén. Az IG Metall felszólította a szövetségi kormányt, hogy vezessen be olyan speciális ipari villamosenergia-árat az energiaintenzív ágazatok számára, amelyek európai viszonylatban is tisztességesek.

Évek óta növekedik a hátrány

A német iparnak még európai összehasonlításban is az egyik legmagasabb áramárat kell fizetnie, és ez a probléma már Oroszország Ukrajna elleni háborúja előtt is fennállt, így

már évek óta fokozatosan nemzetközi hátrányba esett a német ipar.

Johann Horn elmondta:

Komoly gondokkal küzd a német ipar. (A kép illusztráció!) Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az Augsburg IG Metall főnöke, Roberto Armellini pedig arról beszélt, hogy

Jörg Hofmann, az IG Metall elnöke is élesen bírálta a kormány tétlenségét és felhívta a szociáldemokrata-zöld-liberális koalíció figyelmet az esetleges következményekre.

Michael Vassiliadis, az IG BCE sem hagyta szó nélkül a dolgot. Úgy véli, hogy ha a vegyipar bezárja az üzemeket és áthelyezi a termelést külföldre a magas költségek miatt,

Ezért a világ más régióival megegyező ipari villamosenergia-árra van szükség.

Robert Habeck szövetségi gazdasági miniszter már korábban megígérte, hogy a következő hónapokban benyújtja az ipari áramár koncepcióját. Teljesen tisztázatlan azonban, hogy Habeck minisztériuma hogyan kívánja kompenzálni az ipar résztvevőit, de az sem világos egyelőre, hogy az áramhiányt hogyan szeretné elkerülni a gazdasági tárca. A szakszervezeti óriások ugyanis nem csak az árak korrekcióját követelik, hanem azt is, hogy az ellátás legyen hosszú távon is kiszámítható.