Itt vannak a legújabb hírek a brüsszeli korrupciós botrányról

Eva Kaili bőrönd Brüsszelgate Marokkó Katar
Vágólapra másolva!
Nincs megállás a brüsszeli baloldali korrupciós botárnyban: folyamatosan derülnek ki újabb és újabb fontos részletek. Mint ismert tavaly decemberben robbant ki az elképesztő baloldali korrupciós botrány, amikor az Európai Parlament egyik alelnökének, Eva Kailinak lakásán 600 millió forintnak megfelelő mennyiségű eurót találtak. Azóta több jelenlegi, és volt baloldali EP-képviselőt letartóztattak. Azóta az is kiderült, hogy Eva Kaili elképesztő luxusban élt vélhetően a Közel-Keletről kapott korrupciós pénzekből. Nem meglepő módon az is napvilágot látott, hogy Gyurcsányné, Ujhelyi István és Gurmai Zita is jó kapcsolatot ápolt a korrupciós botrány főszereplőjével.
Vágólapra másolva!

Tovább gyűrűzik a brüsszeli baloldali korrupciós botrány. Nemrégiben derült ki, hogy a világ legnagyobb szakszervezeti szövetségének vezetője volt az egyik első személy, akit őrizetbe vettek a belga hatóságok a decemberben kirobbant vesztegetési ügyben.

Emlékezetes: magas rangú uniós tisztviselők, valamint brüsszeli civil szervezetek (NGO-k) tagjai Katar érdekében befolyásolták az uniós döntéshozatalt a közel-keleti országtól elfogadott kenőpénzért cserébe.

Nincs megállás: folyamatosan derülnek ki újabb részletek a brüsszeli baloldali korrupciós botrányban Forrás: Origo

Luca Visentini elismerte, hogy mintegy 50 ezer eurót fogadott el az ITUC vezetői kampányához Pier Antonio Panzeri volt európai parlamenti (EP-) képviselőtől, a Fight Impunity nevű NGO alapítójától. Ám a főtitkár úgy nyilatkozott, nem tudott semmilyen illegális tevékenységről ennek hátterében. Nem egészen ezt támasztja alá, hogy Visentini és elődje, Sharan Burrow pozitív nyilatkozatokat tettek a 2022-es katari világbajnokság előtt a közel-keleti ország munkaügyi reformjairól. Az olasz főtitkárt a belga hatóságok december 11-én szabadlábra helyezték, szigorú utazási korlátozások mellett. Az ITUC december 21-én felfüggesztette a vezetőt állásából, majd pedig végleg elbocsátották.

Újabb nevek

Időközben az is kiderült, hogy Antonio Panzeri, a Demokrata Párt volt európai parlamenti képviselője vallomásaiból kiderül, hogy Andrea Cozzolinon, Eva Kailin és Marc Tarabellán kívül két további személy lehet érintett a brüsszeli korrupciós botrányban: Susanna Camusso, a CGIL, az Olasz Általános Munkaszövetség, azaz szakszervezet korábbi főtitkára, valamint a Forza Italia jelenlegi európai parlamenti képviselője, Lara Comi.

A politikus először nyilatkozott arról, hogy fejenként 250 ezer eurót különítettek el Cozzolino, Kaili és Comi számára, hogy segítsék a 2019-es európai parlamenti választási kampányukat. A jegyzőkönyvből kiderül, hogy Panzeri öt év börtönt kaphat, és megtudhattuk azt is, hogy a korábbi európai parlamenti képviselő nemcsak Katar és Marokkó, hanem Mauritánia politikáját is segítette. A szövetségi ügyész elrendelte Francesco Giorgi, Panzeri volt asszisztense házi őrizetbe vételét. Rajta kívül jelenleg Kailit és Tarabellát egy belga börtönben tartják, míg Cozzolino Olaszországban van házi őrizetben.

Panzeri elárulta, hogy a három országból 2018-2022 között 2,6 millió eurót gyűjtöttek volna be Giorgival, ebből csak Katarból 2,2 millió eurót.

Panzerit és asszisztensét Ali bin Samikh Al Marri, akkori Emberi Jogi Bizottság elnöke, jelenleg befolyásos munkaügyi miniszter hívta meg Katarba, és a bevételből egyenlő részben osztoztak. Abban állapodtak meg, hogy a lobbimunkáért 2018-ban és 2019-ben egymillió eurót, majd ezt követően 2020-2024 között évente fejenként 250 ezer eurót számolnak fel. A pénz egy része (250 ezer euró) egy török cégen keresztül érkezett a Panzeri könyvelője által létrehozott Equality céghez.

Pier Antonio Panzeri a brüsszeli baloldali korrupciós botrány egyik kulcsfigurája Forrás: Amine Landoulsi/Anadolu Agency/Getty Images

Önvizsgálat

Kiderült az is, hogy saját magát vizsgálta a brüsszeli korrupciógyanús ügyben az Európai Bizottság közlekedési főigazgatója, aki mindent rendben talált. A bizottság szóvivője szerint nincs abban semmi különös, hogy Henrik Hololei a saját összeférhetetlenségét vizsgálta, hiszen ez a szokásos eljárás.

Henrik Hololeiről az derült ki, hogy korábban kilencszer utazott ingyen a Qatar Airwayszel, pont abban az időszakban, amikor Brüsszel légi megállapodást dolgozott ki Dohával.

„Nem merült fel összeférhetetlenség azzal kapcsolatban, hogy a közlekedési osztály főigazgatója ingyen repülőutakat fogadott el Katartól" – közölte az Európai Bizottság szóvivője, aki megerősítette: a vizsgálatot valóban saját maga ellen folytatta le Henrik Hololei. Brüsszel szerint azonban nincs ezzel semmi probléma, mert hivatalosan ő volt jogosult eljárni az ügyben, még akkor is, ha személyesen érintett. Dana Spinant ugyanakkor mégis azt mondta, szigorítanak az utazási szabályokon.

Egyre több ellentétet szül a brüsszeli korrupciós botrány, egymásra mutogatnak a képviselők

Az EP korrupciós botránya ráégni látszik a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségére (S&D). Amióta a vesztegetési ügyek napvilágot láttak, egyre-másra kerülnek gyanúba a szocialista képviselők.

Emiatt komoly ellentétek alakultak ki közöttük: sokan egymásra mutogatnak, mások pedig bizalmatlanságot táplálnak társaikkal szemben.

Az Európai Parlament második legnagyobb frakcióján belül többek között a régóta fennálló földrajzi megosztottság táplálja a bizalmatlanságot és a viszályt. A 26 uniós országból származó tagokkal rendelkező szocialista csoportnak át kell hidalnia a korrupció kezelésével kapcsolatos kulturális és földrajzi különbségeket, ami felszínre hozta az észak–déli törésvonalat is – írta korábban a hirado.hu. De ez csak az egyik törésvonal. A képviselők közötti legkomolyabb vita arról szól, hogy milyen elszántsággal védjék meg gyanúba keveredett kollégáikat.

Komoly vihart kavart Eva Kaili botránya Forrás: Facebook

Egyesek azt is sérelmezik, hogy a képviselőcsoport vezetése hogyan kezelte az Eva Kailival kapcsolatos, hónapok óta tartó aggodalmakat, akit most őrizetben tartanak a bírósági tárgyalásig.

Elképesztő luxusban élt Kaili

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, a brüsszeli korrupciós ügybe keveredett, és előzetes letartóztatásban ülő Eva Kaili volt EP-alelnök hivatalos Facebook-oldalt működtetett. Az Instagramja ugyanakkor teljesen nyilvános, és tele van Kaili luxuxéletét bemutató fotókkal. A görög ex-EP-alelnök szinte bejárta a világot: New Yorkon át Párizs, London, Olaszország és Brazília is az úti céljai között szerepelt, de egy luxusszigeten is nyaralt, ami teljes egészében Sir Richard Branson, a Virgin Group elnökének tulajdona, és a Virgin Limited Edition luxusingatlanok portfóliájának része. Egy éjszaka közel 40 millió forintnak megfelelő dollárba is kerülhet.

Kaili járt többek között New Yorkban, Svájcban, Cipruson, Marokkóban és az Egyesült Arab Emirátusokban is, amely helyeken főként a mesterséges intelligenciával és a kriptovalutákkal kapcsolatos konferenciákon vett részt, miközben előszeretettel posztolt a közösségi médiában arról, milyen a kilátás a hotelszobájából, a repülőgépe ablakából vagy egy luxusbárból.

Instagramján azt is megmutatta, hogyan élte privát luxuséletét.

Eva Kaili Instagram oldala még elérhető. Forrás: Instagram

Eva Kaili a legtöbbször hivatalos útjairól posztolt, de néha kivételt tett, és többet is megmutatott magából.

Eva Kaili közelről fotózta magát a tengerparton. Forrás: Instagram

Sokat utazott arab országokba.

Eva Kaili Omán fővárosában, Maszkatban 2020 februárjában. Szerinte hidakat kell építeni az Arab-félsziget és az EU között. Forrás: Instagram

Elutazott az Atlanti-óceán partján található marokkói Casablanca városába is.

Eva Kaili Casablancában 2020 júniusában. Forrás: Instagram

Eva Kaili járt még San Fransiscoban, Firenzében, Barcelonában, Manhattanben, a georgiai Tbilisiben, Londonban, a Comói-tónál, Párizsban, Rióban, Moszkvában és számos más fényűző luxusszigeten is.

Brutális luxusérzés és fényűző életmód

Az Instagram oldalán ezek a fotók most is fellelhetőek. Ezek közül mégis vannak igazán érdekesek, amelyeken kendőzetlenül megmutatta, milyen jól érzi magát. Az egyik fotó tanúsága szerint a Necker-sziget, ahol Kaili nyaralt, egy 30 hektáros sziget a Brit Virgin-szigeteken, Virgin Gordától északra.

A sziget teljes egészében Sir Richard Branson, a Virgin Group elnökének tulajdona, és a Virgin Limited Edition luxusingatlanok portfóliójának része.

Eva Kaili a Brit Virgin-szigeteken, Necker Islandon. Forrás: Instagram

A szigeten döbbenetes, az átlagember számára megfizethetetlen luxus várja a vendégeket. Egy éjszaka közel 40 millió forintba is kerülhet.

A szigeten brutális luxus várja a vendégeket. Forrás: Virgin Limited Edition

A luxus magánszigeten lehet szörfözni, búvárkodni, de elképesztő a kilátás is, kristálytiszta a kék víz és elsőrangú a kiszolgálás.

Az alábbi videón Ön is megnézheti, hol nyaralt a korrupt volt EP-alelnök:

A fényűző élet megunhatatlannak tűnik Kaili képei alapján. A volt EP-alelnök nem élt átlagos életet mielőtt letartóztatták.

Eva Kaili a brazil tengerparton is mosolyogva pózolt. Forrás: Instagram

EVA KAILI FÉNYŰZŐ ÉJSZAKAI KLUBOKBAN SZÓRAKOZOTT ATHÉNBAN SZUPERMODELLEK, KÖZTÜK NAOMI CAMPBELL TÁRSASÁGÁBAN, AZ ÉGEI-TENGEREN HAJÓKÁZOTT ÉS NAPOZOTT, ÉS EGY IPARMÁGNÁS KARIBI REZIDENCIÁJÁN VAKÁCIÓZOTT.

Az Európai Parlament egykori alelnöke azonban a fényűzés és a luxus évei után most egy brüsszeli börtönben ül, és mindössze kétszer látta a lányát.

Ujhelyi István szövetségese is nyakig benne lehet a brüsszeli baloldali korrupciós botrányban

Ujhelyi István egyik legfőbb európai parlamenti szövetségese Robert Biedron, lengyel baloldali EP-képviselő még 2020 decemberében úgy mutatta be Marc Tarabellát, a brüsszeli baloldali korrupciós botrány egyik főszereplőjét, mint a Mikulás különleges megbízottja. Mindez annak fényében vet fel kérdéseket, hogy a gyanú szerint Tarabella is azon képviselők között volt, aki a korrupcióból megszerzett eurótízezreket mikuláscsomagokban juttatták el egymásnak. Vajon Biedron már 2020 végén tudott erről a súlyos bűncselekményről? Tavaly februárban egyébként Ujhelyi Biedronnal közösen akciózott az EP-ben.

Vajon Ujhelyi és Biedron tudott a mikuláscsomagokban átadott több tízezer euróról Forrás: Origo

Gyurcsánynéval és Gurmaival is kapcsolatban volt Kaili

A brüsszeli korrupciós botrány központi alakjáról, Eva Kaili letartóztatott baloldali EP-képviselőről már korábban kiderült, hogy Gyurcsánynéval kiváló kapcsolatban van.

Mindezek mellett olyan képek is az Origo birtokába kerültek, amelyek Kaili és az MSZP egyik vezető politikusának, Gurmai Zitának kapcsolatát bizonyítják, és egy olyan rendezvényen készültek, amelyet Gurmai és az európai szocialisták általa vezetett női tagozata szervezett. A képek tanúsága szerint az MSZP frakcióvezető-helyettese, Gurmai Zita láthatóan jó kedvvel és nagy elismeréssel hallgatja a nemrég letartóztatott Kailit, párttársát, akivel korábban a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége EP-frakcióban közösen foglaltak helyet 2019-ig.

Mint ismert, tavaly decemberben robbant ki a brüsszeli korrupciós botrány, amikor elsősorban szocialista EP-képviselőkről és a strasbourgi parlamenttel szorosan együttműködő nem kormányzati szervezetekről derült ki, hogy nagy összegű készpénzt fogadtak el a katari és a marokkói kormányoktól lobbitevékenységért cserébe.