Milyen hatása lesz Európára és Magyarországra az amerikai bankcsődnek?

Vágólapra másolva!
Múlt pénteken a kaliforniai szabályozó hatóságok bezárták a Szilícium-völgyben a technológiai startupokat kiszolgáló pénzintézetet, a Silicon Valley Bankot (SVB). Ez az Egyesült Államok történetének második legnagyobb bankcsődje a 2008-as pénzügyi válság során összeomlott Washington Mutual után.
Vágólapra másolva!

Az SVB leállása után több regionális bank papírjainak a kereskedése is szünetelt. Ráadásul a Silicon Valley Bank körüli pánik mélyebb félelmeket fedett fel, miszerint a Szilícium-völgy gazdasági helyzete még rosszabbra fordulhat. Nem csoda, hiszen egy a kriptovaluta piacon működő ugyancsak az amerkai tech iparághoz köthető bank, a Silver Gate március 8-án jelezte, hogy a kriptovaluta piac összeomlása miatt keletkezett jelentős vesztéségeket képtelen kigazdálkodni, így önként „lehúzza a redőnyt" és a bankbetéteket mindenkinek visszafizeti.

A technológiai iparág küzd a változó gazdasággal és a Wall Street-i befektetők újbóli nyomásával, hogy csökkentsék a költségeket és a nyereségre összpontosítsanak, miután évekig költöttek pénzt az üzleti tevékenységük folyamatos növelésére. Az SVB engedélyének visszavonása után több pénzintézet részvényeinek kereskedését is szüneteltették. Ezzel szépen lassan bontakozott ki az amerikai pénzpiacok második legnagyobb csődhulláma és hiába szólaltak meg politikusok, köztük ma Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke,

a kedélyek nem csillapodtak, a bankcsődök minden nagyobb gazdaság pénzpiacát megviselték.

Biden azt állította, a két bank betéteseinek pénze nincs veszélyben, az amerikai bankrendszer biztonságban van. Az SVB egyébként egy klasszikus bankbetét kivét áldozata lett azt követően, hogy korábban két bankvezető is nagy tételben értékesített banki részvényeket a tőzsdén – ez persze külön vizsgálatot igényel, mert benfentességre utal. Első körben 12 milliárd dollár betétet vettek ki a bank ügyfelei, majd a bezárás pillanatában ez az összeg már 42 milliárd dollárra ugrott. Ezt már nem bírta a bank. Hozzá kell tenni, hogy ennél sokkal több pénzről van szó, hiszen az SVB úgynevezett eszközállománya 209 milliárd dollárra rúg, a betétállománya – ez egy sokkal kézzelfoghatóbb adat – 175,4 milliárd dollár. Ez utóbbi visszafizetését állami segítséggel már szinte minden döntéshozó garantálja, vagyis a betétesek elvileg nem, a kockázati befektetők viszont rosszul járhatnak.

Az elemzések szerint az SVB nagyon egysíkon mozgott, szinte kizárólag a tech iparággal foglalkozott, ami önmagában is sebezhetővé tette a társaságot. A bankpánik kirobbantója, a Silver Gate pedig a kripto-piac egyik vezető bankjaként omlott össze, azt követően, hogy a menő kriptopénzek árfolyama jelentősen csökkent. Az utóbbi időben több nagyvállalat és nagybefektető is elmenekült a kripto-piacról, amelynek nyomán a legkurrensebb ilyen pénznemek árfolyama jelentősen visszaesett, így az ügyfelek igyekeztek megválni tőle, emiatt a bank kötvényeket volt kénytelen értékesíteni, amelyen óriásit (a kamatokat) bukott. Nagyobbat, mint a 2013-óta mostanáig elkönyvelt nyeresége összesen. Pedig csak 12 milliárd dollár betétet kezelt.

– közölte a Világgazdaság megkeresésére a Magyar Nemzeti Bank (MNB), jelezve, a hazai hitelintézetek egészséges hitelezési és mérlegadatokkal rendelkeznek, működési mutatóik pedig még a 2008. évi válságidőszakkal összehasonlítva is megbízhatóbb képet mutatnak.

Viszonylag gyorsan jötten az európai pénzintézeti megszólalások is, így a Moody's-é, amely szerint a bankcsőd nem terjedhet át az uniós pénzpiacokra, az unió tagállamainak pénzügyi rendszere stabil.