Donald Trump, a republikánusok első számú politikusa gyorsan reagált saját közösségi médiájában a kialakuló bankválságra. Az újraindulásra készülő volt elnök szerint Biden adópolitikájának köszönhetően az Egyesült Államok egy 1929-es válsághoz fogható gazdasági összeomlás irányába halad, a Silicon Valley Bank összeomlását is ennek a rossz gazdaságpolitikának tudja be. 

A legrosszabb elnökhöz hasonló Biden

Ezzel a jelzővel illetve demokrata párti ellenfelét, a jelenlegi elnököt Joe Bident Truth Social nevű saját tulajdonú közösségi médiáján Donald Trump, amikor annak gazdaságpolitikáját jellemezte. Trump posztja szerint:

Azzal, ami a gazdaságunkkal történik, valamint az Egyesült Államok történetének legnagyobb és legostobább adóemeléséről szóló javaslataival Joe Biden úgy fog bevonulni a történelembe, mint a modern kori Herbert Hoover (1929-1933 közötti amerikai elnök). Egy nagy válsággal kell szembe néznünk, amely sokkal nagyobb és sokkal erőteljesebb lesz, mint amilyen az 1929-es volt. Gondoljunk csak bele: a bankok már most kezdenek összeomlani!!!

Március 10-én robbant a hír, hogy csődöt jelentett Amerika 16. legnagyobb bank, a Silicon Valley Bank (SVB), az Egyesült Államok második legnagyobb bankcsődjét produkálva ezzel a 2008-as pénzügyi válság óta. Az SVB csődje egyelőre a startup-vállalatokat, a fintech-szektort, illetve a kriptopiacot érintette közvetlenül, Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter időközben bejelentette, hogy az intézetet nem, ellenben a betéteseket kimentik. Ezenfelül az Egyesült Királyságban is vállalkozásvédelmi intézkedéseket jelentett be a kormány, mivel legalább 200 brit vállalkozás is az SVB ügyfelének számított.

Donald Trump beszédet tart a Mar-a-Lago Club-ban Floridában, 2022. november 15-én. (Photo by ALON SKUY / AFP)Forrás: AFP/Alon Skuy