Egyre több bajor gazda küzd a magas inflációval, komoly a baj

pulled pork, húzott sertéshús
Vágólapra másolva!
Nagy bajban vannak a bajor sertéstenyésztők, évente több százan mennek tönkre, és hagynak fel az üzlettel a költségek brutális emelkedése miatt – írja a V4NA. Ez húshiányhoz vezet a boltokban, ami tovább emelheti a sertéshús árát éppen a grillszezon előtt.
Vágólapra másolva!

Bajorországban még mindig mintegy 2,4 millió sertés van – de számuk 2021 novembere és 2022 novembere között tizenkét százalékkal csökkent. Ugyanebben az időszakban mintegy 400 gazdaság adta fel az egyre emelkedő költségekkel szembeni harcot és zárta be a farmját – derül ki a bajor állami statisztikai hivatal felméréséből. A V4NA nemzetközi hírügynökség összefoglalója szerint

ez a folyamat nem újdonság a régióban, de még Németországban sem, és várhatóan idén is folytatódni fog.

Sok gazda akar felhagyni a tenyésztéssel

Stephan Neher, a bajorországi termelőket összefogó ernyőszervezet elnöke ismeri az okokat. Véleménye szerint a gazdaságoknak hiányzik a perspektíva – mind az állattartás, mind a pénzügyek terén.

– mondja a német sajtónak a férfi, aki maga is 60 tenyészkocát tart fiával együtt. Megerősítette a statisztikai hivatal adatait és elmondta, hogy sok gazda már felhagyott a sertéstartással, és még többen fogják abbahagyni.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Egyikük Reinhard Knüttel az alsó-frankföldi Rettersheimből, akinek 140 anyakocája volt. Az utolsók októberben hagyták el a gazdaságot – a vágóhídra. Nehéz döntés volt a gazda számára, de véleménye szerint "jobb a borzalmas vég, mint a vég nélküli borzalom". Ő is úgy járt, ahogy sok más gazda, akiket választás elé állítottak az új állattartási szabályozással:

vagy tetemes mennyiségű pénzt áldoznak egyes átépítési munkálatokra, esetleg átállnak a biogazdálkodásra, vagy elhagyják az ágazatot. Különösen megterhelő lett volna sokaknak, mivel nemcsak az építési költségek, hanem a takarmány és sok más tétel ára is jelentősen megnőtt.

Sok gazdához hasonlóan a bajor mezőgazdasági minisztérium is pénzt hiányol a sertéstelepek átalakításához. Azok a sertéstenyésztők, akik folytatják, általában több helyet és kevesebb állatot, jobb elhelyezést választanak, például szalmával és friss levegővel, vagy teljesen áttérnek a biogazdálkodásra.

Összességében azonban a gazdák, a politikusok és a szövetségek arra számítanak, hogy a lejtmenet folytatódik, és az állattenyésztés Németországban összességében visszaesik.

Emelik az árakat

Stephan Neher mindenekelőtt egy dolgot szeretne: megbízható kimutatásokat. Ha a politikusok azt mondják, hogy csak az állattenyésztés 50 százalékát akarják, akkor a maradék 50 százaléknak ugyanúgy szüksége van a megélhetésre – mondja a bajor közmédiának. Ráadásul közeledik a grillszezon, így

a kereslet és a kínálat között akkora különbség alakulhat ki, hogy drasztikusan megemelkednek az árak. Sok hentes már tavaly is emelte az árait, idén még magasabbra törhetnek.

A német hentesszövetség nemrégiben végzett felmérése szerint a megkérdezett vállalkozások mintegy egyharmada feltételezi, hogy a sertéshúst egyre nehezebb lesz a kívánt mennyiségben és minőségben beszerezni. A bajor gazdaszövetség elnöke, Günther Felßner pedig arra figyelmeztetett, hogy

egyre több hústermék a jövőben Spanyolországból fog érkezni, ha a tendencia folytatódik.

Igaz, a sertéshús importja már egy ideje folyamatosan növekszik, ennek oka, hogy a vágás során sok olyan rész keletkezik, amit a német fogyasztók nem akarnak a tányérjukon látni, például belsőségeket vagy füleket – csak a kiváló minőségű részekre van még kereslet.