Kelemen Hunor: Olyan jövőt kell építeni, amelyben helye van minden etnikumnak

KELEMEN Hunor; Román kormányalakítás
Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke újságíróknak nyilatkozik a közös kormányzásról kötött megállapodás aláírása után a román parlamentben 2020. december 21-én. A 2020-2024 közötti közös kormányzásról kötött megállapodást az eddig kisebbségben kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetségből (USR) és a Szabadság Egység és Szolidaritás Pártjából (PLUS) összeolvadt USR-PLUS és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).
Vágólapra másolva!
Az erdélyi magyarság sosem fogadta el a méltánytalanságot és elnyomást, egyetértésre törekedett a román többséggel, és olyan jövő építésére törekszik, amelyben helye van minden etnikumnak - hangoztatta a magyar nemzeti ünnep alkalmából közzétett üzenetében szerdán Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke.
Vágólapra másolva!

A márciusi ifjak 12 pontos kiáltványát idézve az erdélyi politikus rámutatott: a békét, szabadságot és egyetértést sürgető sorok 175 év távlatából sem koptak meg, ezekért a célokért szünet nélkül küzdeni kell.

- szögezte le az RMDSZ elnöke. Hozzátette:

a szabadság törékenységét is csak a mostani, háborús időkben látni igazán.

Úgy értékelte: a magyargyűlölet néhai fel-fellángolása dacára a romániai magyaroknak van okuk bizakodásra.

- érvelt a bukaresti kormányban miniszterelnök-helyettesi tisztséget betöltő politikus.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke. Forrás: MTI/Baranyi Ildikó

Az egyetértést illetően úgy vélekedett: az csak a kölcsönös bizalom megteremtésével erősödhet meg, de szerinte sikerült végre konszenzusra jutni ebben a román partnerekkel, a következő évtizedben nagy áttörést lehet elérni, ehhez jól kell tudni kihasználni a közösségünk fejlesztésére a rendelkezésre álló költségvetési és uniós forrásokat.

- értékelt Kelemen Hunor. Arra biztatta az erdélyi magyarokat:

az idei március 15-i ünnepségeken szerte Erdélyben emlékezzenek forradalmáraikra és arra a nagyszerű küzdelemre, amely modern nemzetté formálta a magyarságot.

- zárta március 15. üzenetét az RMDSZ elnöke.