Szerdán az osztrák rendőrség hírszerzési forrásokra hivatkozva arra figyelmeztetett, hogy iszlamista terrortámadások érhetnek keresztény templomokat és más imahelyeket a fővárosban.

Csütörtökön a hírszerzési értesülések új összegzése alapján azt közölték, hogy a figyelmeztetés "kifejezetten a szíriai polgárháború kirobbanásának évfordulójával van összefüggésben, és elsősorban szíriai létesítményeket érint".

A bécsi StephansdomForrás: Wikimedia Commons/Bwag, CC-BY-SA-4.0/Bwag

A rendőrség a Twitteren azt is jelezte, hogy a szerdán nyilvánosságra hozott terrorfenyegetettségi szint továbbra is magas, és az elővigyázatosságból bevezetett intézkedések érvényben maradnak. A hatóságok kapcsolatban állnak az érintett létesítmények képviselőivel.

A szerdai hatósági figyelmeztetés ellenére a bécsi templomok és imaházak nyitva maradtak a hívek és a látogatók előtt. Fokozták a járőröző rendőrök számát, megerősítették több épület - köztük keresztény templomok - körül a biztonsági jelenlétet, de semmilyen szokatlan incidensről nem érkezett jelentés.A szíriai polgárháború 2011. március 15-én robbant ki.

Ahogy arról az Origo is beszámolt, szerdán templomok elleni támadások veszélyének gyanúja miatt a Külgazdasági és Külügyminisztérium arra kérte a Bécsben tartózkodó magyarokat, hogy figyeljék a rendőrség tájékoztatását, és fokozott odafigyeléssel, óvatossággal járjanak el. 

Erről a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, Menczer Tamás tájékoztatta az MTI-t.

A címlapi/social media kép illusztráció.