Káosz, gyújtogatások és elképesztő erőszak - így reagált Franciaország arra, hogy a nyugdíjkorhatár 62-ről 64 évre emelését előirányzó törvénytervezetet Emmanuel Macron francia elnök parlamenti szavazás nélkül hirdeti ki, mert elfogadásához nincs biztosítva a többség a nemzetgyűlésben. A francia hatóságok az este folyamán 217 embert vettek őrizetbe. 

A francia hatóságok csütörtök este 217 embert vettek őrizetbe Párizsban a nyugdíjreform elleni tüntetésen - közölte a France Info műsorszolgáltató rendőrségi forrásokra hivatkozva. 

Hatalmas az ellenállás Macron nyugdíjrefomrjával szembenForrás: AFP/Alain Jocard

A beszámoló szerint a Párizs központjában lévő Concorde téren, a parlament alsóházi üléstermének közelében zavargások törtek ki.

Helyi médiatudósítások szerint a rohamrendőrök vízágyúkat és könnygázt vetettek be a tér megtisztítására. 

A tüntetők egyebek mellett fapallókat gyújtottak fel és megdobálták a rendőröket.

A téren a nyugdíjreform mintegy hatezer ellenzője gyűlt össze, amikor az összecsapások kitörtek.

Nem volt szavazás

Emmanuel Macron francia államfő csütörtökön úgy döntött, hogy parlamenti szavazás nélkül hirdeti ki a vitatott nyugdíjreformot, miután a nemzetgyűlésben nem volt többség a törvénytervezet elfogadásához. A francia alkotmányban van egy külön cikkely, amely ezt lehetővé teszi.

Macron döntése nagyon kemény ellenállást váltott kiForrás: AFP/Thomas Samson

A kormány úgy döntött, hogy végrehajtja Macron elnök legfontosabb reformtervezetét, amely a nyugdíjkorhatár fokozatos emelését irányozza elő 62-ről 64 évre. A reform bevezetését még mindig meg lehet akadályozni egy, a kormány elleni bizalmatlansági szavazással.

Forrás: AFP/Loic Venance

Tiltakozások törtek ki más francia városokban is, többek között Marseille-ben, Dijonban, Nantes-ban, Rennes-ben, Rouenban, Grenoble-ban, Toulouse-ban és Nizzában.

A szakszervezetek jövő csütörtökre újabb országos sztrájkot és tiltakozó akciót hirdettek. A reformjavaslat ellen már korábban is több millióan vonultak az utcákra.