A kínai elnök Oroszországban találkozik Putyinnal a jövő héten

HSZI Csin-ping
Peking, 2020. március 27. A Hszinhua hírügynökség által közreadott képen Hszi Csin-ping kínai elnök videokonferencia keretében tárgyal a koronavírus-járvány okozta válság kezeléséről a G20 csoportot alkotó országok állam- és kormányfőivel Pekingben 2020. március 26-án. MTI/EPA/Hszinhua
Vágólapra másolva!
Hszi Csin-ping, a Kínai elnök március 20-22-én látogatást tesz Oroszországban Vlagyimir Putyin orosz elnök meghívására - közölte pénteken a Kreml sajtószolgálata, megerősítve a kínai külügyminisztérium bejelentését.
Vágólapra másolva!

A moszkvai tájékoztatás szerint a két vezető

és aláírásra került több fontos dokumentum is.

A két elnök emellett tárgyalni fog a nemzetközi együttműködés elmélyítéséről is.

Putyin és Hszi legutóbb tavaly szeptemberben Szamarkandban, a Sanghaji Együttműködési Szervezet csúcstalálkozója alkalmával találkozott személyesen egymással, december végén pedig videokonferencia keretében tárgyaltak.

Az orosz elnök ekkor invitálta meg kínai kollégáját, hogy tavasszal tegyen látogatást Moszkvába.

Hszi Csin-ping kínai elnök Forrás: MTI/EPA/Hszinhua

Hszi Csin-pinget március elején választották újra a Kínai Népköztársaság elnökének harmadik ötéves ciklusára, amit az alkotmány ezt megelőző módosítása tett lehetővé. Az alaptörvény korábban legfeljebb két mandátum erejéig engedélyezte az államfői poszt betöltését.

Vlagyimir Putyin gratuláló táviratában biztosította a kínai vezetőt, hogy Moszkva és Peking továbbra is egyeztetni fog a kulcsfontosságú kérdésekben.

A tisztségeiben való megerősítését követően Hszi elsőként Oroszországban tesz állami látogatást.

A RIA Novosztyi idézte Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivőt, aki szerint Hszi moszkvai látogatása erősíteni fogja a két ország közötti kölcsönös bizalmat, és lendületet ad a kétoldalú kapcsolatok fejlődésének.