Elképesztő mennyiségű fegyver érkezett Ukrajnába, küszöbön a harmadik világháború

elektromos repülőgép
A több mint kétszeres hangsebességgel repülő orosz Mikojan-Gurevics MiG-29 típusú vadászgépek nagy teljesítményű utánégetős hajtóművel rendelkeznek
Vágólapra másolva!
Már több mint egy éve tart az orosz-ukrán háború. Az eddigi mérleg több mint 10 millió menekült, több tízmilliárd dolláros kár és több százezer halott mindkét oldalon. Rengeteg ország a fegyverszállításai révén egyre csak mélyíti a konfliktust. A sisakoktól és a mellényektől eljutottunk oda, hogy már pusztító és nagy precizitású fegyvereket is szállítanak Ukrajnának. Ez emberéletekbe kerül, mert a békét csak tűzszünettel és tárgyalással lehet elérni egy ilyen nagy volumenű háború esetében. Európában csak Magyarország és a Vatikán képviseli a békepárti álláspontot; egyre kevesebb szó esik a békéről, sokan benzint öntenek a tűzre az egyre durvább, háborúpárti nyilatkozataikkal. 
Vágólapra másolva!

Egy regionális konfliktusból a világháború felé

Több mint egy éve tart a véres orosz-ukrán háború, amely a legnagyobb fegyveres konfliktus a második világháború óta a kontinensünkön. A több százezer halott mellett több mint 10 millió ukrán menekült a környező országokba. A világ soha nem került ilyen közel a harmadik világháborúhoz.

Ukrán katonák viszik halott társuk koporsóját Forrás: AFP/Yuriy Dyachyshyn

Kezdetben még csak segélyszállítmányok, később sisakok és mellények érkeztek Ukrajnába, ma meg már ott tartunk, hogy modern tankok, precíziós fegyverek és vadászgépek szállításáról is szó van.

Jól látható a dinamika: az országok sorra adták fel a béke- és semlegespárti álláspontjukat, és fokozatosan egyre drágább és egyre pusztítóbb fegyvereket kezdtek szállítani.

Európában csak Magyarország és a Vatikán képviseli a békepárti álláspontot Forrás: MTI/Vatikáni Média

Európában csak a Vatikán és Magyarország képvisel békepárti álláspontot.

Számos szakértő hangot adott abbéli meggyőződésének, hogy az ukrajnai háború valójában egy proxyháború Oroszország és az Egyesült Államok között, amit az ukránok vívnak meg az amerikaiaknak. Ezt a tényt erősíti meg az is, hogy erről nyíltan több amerikai szenátor is beszélt.

Több tízmilliárd dollár értékben küldik és küldik megállás nélkül a fegyvereket Ukrajnába.

Gyakorlatilag elmondható, hogy a hangsúlyosan védelmi szövetségként létrejövő NATO közvetett háborúban áll Oroszországgal.

Folyamatosan érkeznek a konfliktust egyre jobban elmélyítő fegyverek a frontra Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Bármelyik pillanatban kitörhet a világháború, hiszen a fegyvert szállító országok gyakorlatilag hadviselő felekké váltak.

Utoljára éppen Szlovákia jelentette be, hogy vadászgépeket szállítanak Ukrajnának.

Érdemes azt is megjegyezni, hogy Oroszországnak van a világon a legtöbb atomfegyvere. Egészen pontosan 5,977 darab bevethető atomfegyverrel rendelkeznek az oroszok.

Oroszország végső esetben akár atomhoz is nyúlhat Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2021 Bayhu19/Shutterstock. No use without permission./Bayhu19

A humanitárius segélytől a modern pusztító fegyverekig

A kezdeti humanitárius és alap katonai felszerelések szállításától eljutottunk oda, hogy Ukrajna a globális fegyverexport harmadik legnagyobb célországává vált 2022-ben. Eddig 35 ország támogatta Ukrajnát élet kioltására alkalmas eszközökkel.

A NATO és szövetségeseik eddig 63 milliárd dollár értékben küldtek fegyvert a háború sújtotta országba.

Azonban ez nem minden, mert folyamatosan jönnek az újabb és újabb felajánlások, egyre több és egyre modernebb fegyverek szállítására tesznek ígéretet az országok.

Tankok

Volodomir Zelenszkij ukrán elnök nemrég kijelentette, hogy az ukrán fegyveres erőknek sürgősen szükségük van nyugati harckocsikra, hogy ki tudják szorítani az orosz csapatokat a megszállt területekről.

Több ország is Leopardot szállít Ukrajnának Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Philipp Schulze

Ezután az Egyesült Államok 31 darab Abrams harckocsit, az Egyesült Királyság 14 Challenger 2 harckocsit, Németország pedig 14 Leopard 2 harckocsit ígért. A beszámolók szerint a lengyelek és a németek már át is adtak párat a Leopard tankokból az ukránoknak. Ezt követően Spanyolország közölte, hogy hat Leopard 2 harckocsit küld Ukrajnának.

Ukrajna az invázió előtt a Szovjetunió által tervezett T-72-es harckocsikat használt. 2022 februárja óta több mint 200 T-72-est kapott Lengyelországtól, a Cseh Köztársaságtól és néhány más országtól.

Ukrán T-72-es tank Bahmut határában Forrás: AFP/Sameer Al-Doumy

Harci járművek

Katonai szakemberek rámutatnak, hogy a harctéren a sikerhez hatalmas mennyiségű, összehangoltan bevetett felszerelésre van szükség, a szükséges logisztikai támogatással együtt.

A Stryker egyike a számos páncélozott járműnek, amelyet Ukrajnának adományoztak. Az Egyesült Államok nemrégiben megerősítette, hogy hamarosan 90 Strykert küldenek. Az USA által a közelmúltban adományozott egyéb járművek között további 59 Bradley gyalogsági harcjármű is szerepel. Ezeket az amerikai erők széles körben használták Irakban.

A Stryker egy hadgyakorlaton Forrás: AFP/Ilmars Znotins , Ilmars Znotins/Ilmars Znotins

Légvédelem

Decemberben az Egyesült Államok is bejelentette, hogy Patriot rakétarendszert küld Ukrajnába - és nemrég Németország és Hollandia is követte a példáját. A rendszer hatótávolsága a használt rakéta típusától függően akár 100 km is lehet, és az ukrán katonák számára speciális kiképzést igényel, amelyet valószínűleg az amerikai hadsereg egyik németországi bázisán fognak elvégezni.

Patriot rendszer egy hadgyakorlaton Forrás: AFP/Sam Yeh

A rendszer üzemeltetése azonban drága - egy Patriot rakéta körülbelül 3 millió dollárba kerül.

Az Egyesült Államok még biztosított NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile System) rakétarendszereket Ukrajnának. Az első NASAMS novemberben érkezett Ukrajnába. Ezenkívül az Egyesült Királyság több légvédelmi rendszert is szállított, köztük a Starstreaket, amelyet arra terveztek, hogy alacsonyan repülő repülőgépeket rövid távolságból leterítsen. Németország szintén szállított légvédelmi rendszereket, köztük az IRIS-T légvédelmi rendszereket, amelyek akár 20 km magasságban is képesek eltalálni a közeledő rakétákat.

Nagy hatótávolságú rakéták

Egy HIMARS üteg Forrás: wikipedia/ Spc. Russell J. Good

Az USA által Ukrajnának küldött nagy hatótávolságú rakétavetők között szerepel az M142-es nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszer vagy HIMARS. Több európai ország is küldött hasonló rendszereket. A feltételezhetően Ukrajnának szállított lőszerek körülbelül 80 km-es hatótávolságot biztosítanak a rendszernek, ami messzebb van, mint az orosz oldalon lévő Smerch rendszeré.

Az amerikai M142-es nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszer (HIMARS) Forrás: AFP/Fadel Senna

Tüzérség

Ausztrália, Kanada és az Egyesült Államok többek között korszerű M777-es tüzérségi lövegeket és lőszert küldött Ukrajnának. A NATO-országok kijelentették, hogy tervezik a lövedékek szállításának növelését, mivel Ukrajna sokkal gyorsabb ütemben használja fel azokat, mint amilyen ütemben szállítják.

Ukrán katonák amerikai gyártmányú 155 mm-es M777-es ágyúval lövik az orosz állásokat a kelet-ukrajnai Harkiv térségében, 2022. július 28-án Forrás: MTI/EPA/Szergej Kozlov

Vadászgépek

Kezdetben az Egyesült Államok tett ígéretet arra, hogy viszonylag modern F16-os vadászgépeket szállít Ukrajnának, azonban Washington nem jelölte meg azt, hogy mikor szállítja le az eszközöket Ukrajnának.

F-16-os vadászgép Forrás: AFP/Jung Yeon-Je

Lengyelország csütörtökön jelentette be, hogy azonnali hatállyal négy MIG-29-es szállít Kijevnek, míg vizsgálják a többi leselejtezett, de üzemképes gép szállításának a lehetőségét. Ezt követően Szlovákia is bejelentette, hogy a leselejtezett MiG-et átadja az ukránoknak. Mindeközben pedig az ukrán vezérkar modern vadászgépeket követel.

MiG-29 típusú vadászgépek Forrás:Getty Images

Mint jól látható a fegyverszállítások dinamikájából, a konfliktus egyre csak mélyül, és egyik ország a másik után ajánlja fel az egyre pusztítóbb fegyvereket. A tűzszünetről és a békéről egyre kevesebb szó esik, ez pedig emberéletekbe kerül.

A háború fokozódik, és nem látni a végét. Soha nem voltunk ilyen közel a harmadik világháborúhoz.