Megegyezés született a Szerbia és Koszovó közötti kapcsolat rendezését célzó uniós javaslat gyakorlati megvalósításának módjairól - közölte Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szombaton késő este, miután az észak-macedóniai Ohridban találkozott Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnökkel és Albin Kurti koszovói miniszterelnökkel, hogy a két ország közötti kapcsolat rendezéséről tárgyaljon.

Az uniós diplomata elmondta, az ohridi találkozó célja nem az volt, hogy új megállapodást kössenek, hanem a február végén Brüsszelben született megegyezés megvalósításáról egyeztessenek.

Ma az volt a kérdés, hogy megegyezzünk, hogyan alkalmazzuk a megállapodást. Ez gyakorlati lépéseket jelent: mit kell tenni, mikorra kell megtenni, kinek kell megtennie és hogyan

- magyarázta Josep Borrell késő este sajtótájékoztatón.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjeForrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

A tárgyalások 12 órán át tartottak. A felek a Szerbia és Koszovó közötti kapcsolat rendezését célzó uniós javaslatról tárgyaltak, amelynek célja, hogy olyan megegyezés szülessen végre, amely Szerbiának, Koszovónak, az Európai Uniónak, az Egyesült Államoknak, és alapvetően a nemzetközi közösségnek is megfelel.