Megállapodás született a Szerbia és Koszovó közötti kapcsolat rendezésének megvalósításáról

BORRELL FONTELLES, Josep; PUTYIN, Vlagyimir
Brüsszel, 2022. február 28. Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője újságírók kérdéseire válaszol az uniós külügy- és védelmi miniszterek videokonferencia keretében tartott informális tanácskozása előtt Brüsszelben 2022. február 28-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/EPA/Stephanie Lecocq
Vágólapra másolva!
Megegyezés született a Szerbia és Koszovó közötti kapcsolat rendezését célzó uniós javaslat gyakorlati megvalósításának módjairól - közölte Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szombaton késő este, miután az észak-macedóniai Ohridban találkozott Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnökkel és Albin Kurti koszovói miniszterelnökkel, hogy a két ország közötti kapcsolat rendezéséről tárgyaljon.
Vágólapra másolva!

Az uniós diplomata elmondta, az ohridi találkozó célja nem az volt, hogy új megállapodást kössenek, hanem a február végén Brüsszelben született megegyezés megvalósításáról egyeztessenek.

- magyarázta Josep Borrell késő este sajtótájékoztatón.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

A tárgyalások 12 órán át tartottak. A felek a Szerbia és Koszovó közötti kapcsolat rendezését célzó uniós javaslatról tárgyaltak, amelynek célja, hogy olyan megegyezés szülessen végre, amely Szerbiának, Koszovónak, az Európai Uniónak, az Egyesült Államoknak, és alapvetően a nemzetközi közösségnek is megfelel.