Vlagyimir Putyin álma a megújult orosz birodalomról szétesik, és többé nem jelent fenyegetést Európára, és a világ képes lesz a legnagyobb problémájára, az éghajlatváltozásra összpontosítani – ilyen felütéssel írt egy terjedelmes cikket Soros György a Project Syndicate oldalán.

"A volt szovjet birodalom országai, amelyek szívesen érvényesítik függetlenségüket, türelmetlenül várják az orosz hadsereg vereségét Ukrajnában. Ezen a ponton Vlagyimir Putyin álma a megújult orosz birodalomról szétesik, és többé nem jelent fenyegetést Európára, és a világ képes lesz a legnagyobb problémájára, az éghajlatváltozásra összpontosítani

– írja a bevándorláspárti milliárdos.

"Pontosan egy hónapja tartottam beszédet a müncheni biztonsági konferencia előestéjén. Azóta oly sok figyelemre méltó dolog történt – és olyan gyorsan történt –, hogy érdemes összehasonlítani az egy hónappal ezelőtti előrejelzéseimet a tényleges fejleményekkel" – fogalmazott a milliárdos. A Mandiner összefoglalója szerint a legnagyobb változások a globális éghajlati rendszerben történtek a milliárdos szerint. Ez alatt Soros a tényleges éghajlati eseményeket érti, és azt, hogy a klímatudósok hogyan értelmezik ezeket az eseményeket.

Forrás: AFP/Aris Messinis

Elmondta, hogy a fő üzenet, amelyet Münchenben szeretett volna közvetíteni, az volt, hogy a globális éghajlati rendszer nagymértékben függ attól, hogy mi történik az északi sarkkörön belül.

A milliárdos hosszan ír az orosz hadsereg válságáról is, amit szerinte rosszul vezetnek, rosszul szereltek fel és súlyosan demoralizált.

Soros György úgy látja, hogy Ukrajna kihasználja az orosz eliten belül uralkodó hatalmi harcokat: megpróbálják addig felőrölni a Wagner-csoportot, amíg az szenved a reguláris haderő miatt, hogy amikor megkapják a Nyugatról ígért harckocsikat, akkor könnyebben tudjanak ellenállásba lendülni.