Aleksandar Vucic szerb elnök a harcok kiszélesedésére számít. Az államfő a Vlagyimir Putyin elleni elfogatóparancs kapcsán nyilatkozott úgy, hogy a háború további eszkalálódása felé tart a világ - erről ír a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Aleksandar Vucic pénteken a szerémségi körzetbe látogatott, ahol reagált az orosz elnök ellen kiadott letartóztatási parancsra. Ahogyan arról az Origo is beszámolt:

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt adott ki elfogatóparancsot Vlagyimir Putyin ellen pénteken.

A V4NA beszámolója szerint a szerb államfő újságíróknak úgy fogalmazott:

attól tart, hogy az összetűzések olyan irányba tartanak, hogy akkora harcok lesznek, amilyenek még soha nem voltak

Van-e valakinek esze pontot tenni a dolog végére, bárkinek a világon, megérti-e valaki, hogy milyen következmények felé tartunk?

– tette fel a kérdést Vucic. A köztársasági elnök aláhúzta: a továbbiakban is arra törekszik majd, hogy Szerbia megvédje saját magát és a békéjét.

Nálunk is vannak felelőtlen emberek, akik alig várják, hogy belesodorják az országunkat az őrületbe, mintha bármi szükségünk lenne erre

– emelte ki Aleksandar Vucic. Megjegyezte:

egyre komplikáltabb a helyzet, ebből ki kell maradni.

Aleksandar Vucic szombaton az észak-macedóniai Ohridba utazik, ahol Albin Kurti koszovói kormányfővel és az Európai Unió képviselőivel tárgyal Belgrád és Pristina viszonyának normalizálásáról.

Szerbia az orosz-ukrán helyzet kapcsán kiállt Ukrajna területi integritása mellett, de nem vezetett be szankciókat Oroszország ellen.