Egyikük 3,5 millió dollárt utalt át a Joe Biden fia által alapított Rosemont Seneca Thornton befektetési vállalatnak - írja a Mandiner a Breitbart című amerikai lapra hivatkozva.

A Breitbart arról ír, hogy az oroszok elleni amerikai szankciók nem terjednek ki azokra az oligarchákra, akik üzleti kapcsolatban állnak az amerikai elnök családjával – ezt James Comer, az amerikai képviselőház ellenőrző bizottságának republikánus párti vezetője nyilatkozta.

Hozzátették: a külügyminisztérium 893 orosz állampolgárral szemben vezetett be vízumkorlátozásokat, 1500 új szankciót és 750 módosított szankciót rendelt el Oroszország ellen, ám ezek alól mentességet kapott Jelena Baturina és Vlagyimir Jevtusenkov.

Joe Bidennek és fiának, Hunternek elképesztő méretű korrupciós ügyei vannakForrás: AFP/Nicholas Kamm

Hangsúlyozták: Baturina 3,5 millió dollárt utalt át a részben Joe Biden fia, Hunter Biden által alapított Rosemont Seneca Thornton befektetési vállalatnak azzal a céllal, hogy beléphessen az amerikai ingatlanpiacra, 2014-ben. Az építőiparban hasító milliárdosnő két évvel korábban kötött 40 millió dolláros üzletet Hunter Bidennel. Igen, ekkor Joe Biden volt az Egyesült Államok alelnöke.

Az informatikában utazó Jevtusenkov esete hasonló: az Egyesült Államokban akart üzletelni, és emiatt Hunter Bidennel is találkozott 2012-ben a New York-i Ritz-Carlton szállodában.

A fehér házi szóvivő, Karine Jean-Pierre azt mondta, nem hajlandó Hunter Biden ügyeiről beszélni. Úgy fogalmazott, hogy „akit ezek a dolgok érdekelnek, kérdezze a Biden családot".

A lap emlékeztet: a Republikánus Párt a tavalyi novemberi választásokon megszerezte a képviselőházi többséget, és nekiálltak kivizsgálni az elnök és családja korrupciógyanús üzelmeit. Az ellenőrző bizottság elnöke elmondta: tulajdonukban lévő dokumentumok részletezik, hogyan, milyen módon kapott pénzt a Biden család a Kínai Kommunista Párttól.