Tovább nőtt az Ecuadorban történt 6,7-es erősségű pusztító földrengés áldozatainak száma. 

Ahogy arról az origo korábban beszámolt  az amerikai földtani intézet (USGS) mérése szerint 6,7-es erősségű földrengés rázta meg Ecuador délnyugati részét szombaton, az első hírek szerint négy ember halt meg, újabb információk szerint ez a szám tovább nőtt.

Legalább 15-en meghaltak és több mint 400-an megsérültek a földrengésben.

A földmozgás epicentruma Guayas tartományban volt, Ecuador második legnagyobb városától, a hárommillió lakosú Guayaquil várostól 80 kilométerre délre.

Guayaquilban és környékén a pánikba esett emberek az utcákra szaladtak. Több ház részben beomlott, és az épületek falai megrepedtek.

A hivatalos adatok szerint El Oro tartományt sújtotta leginkább a katasztrófa, ahol 12-en haltak meg.

A földmozgás Peru északi részén is érezhető volt, a határmenti Tumbes tartományban meghalt egy 14 éves lány, amikor összedőlt a házuk.

Egy összedőlt épület romjait fényképezi egy férfi az equadori Machalában történt földrengést követőenForrás: MTI/AP/Johnny Crespo

Ecuadorban többek között Machala és Cuenca városok épületeiben és járműveiben keletkeztek károk.

Az ország elnöke, Guillermo Lasso arra kérte a lakosokat, hogy őrizzék meg a nyugalmukat, míg a hatóságok felbecsülik a károkat.

Az elnök meglátogatta Machala kórházát, ahol a sérültekkel találkozott.

A hatóságok közlése alapján a földcsuszamlások számos utat elzártak, a lakóházak mellett oktatási és egészségügyi intézmények épületei is megsérültek.

Az Azuay tartománybeli Cuencában egy ember meghalt, amikor autójára rá omlott  fal omlott. Az El Oro tartománybeli Jambelí szigetén hárman vesztették életüket, amikor egy biztonsági kamera tornya dőlt össze.

Mentőalakulatok tagjai és rendőrök az equadori Cuencában történt földrengést követőenForrás: MTI/AP/Xavier Caivinagua

A földrengés több más ecuadori városban - Manabíban, Mantában -, valamint a fővárosban, Quitóban is érezhető volt.

A szombati volt a legnagyobb erejű földrengés Ecuadorban 2016 óta, amikor csaknem hétszáz ember halt meg, a sérültek száma több ezer volt.