Egymillió halott, lerombolt Közel-Kelet: 20 éve rohanta le Amerika Irakot

Vágólapra másolva!
20 évvel ezelőtt, 2003. március 20-án robbantotta ki az Amerikai Egyesült Államok a második iraki háborút. A hamisított titkosszolgálati jelentések segítségével elindított háború 8 évig tartott, és egyes becslések szerint legalább 1 millió iraki katona és civil, valamint több mint 4 000 amerikai ─ vagy az amerikaiakkal szövetséges ─ katona halálával járt.
Vágólapra másolva!

Az amerikaiak által vezetett koalíciós erők élja Száddám Husszein iraki elnök kormányzatának megdöntése volt.

Irak diktátorát tömegpusztító fegyverek birtoklásával és az Al-Kaida nevű szunnita terrorszervezettel való állítólagos kapcsolattartással vádolták. Utólag mindkét vád hamisnak bizonyult.

Száddám Husszeint 2006. december 30-án akasztották fel, egy egészen más vádak alapján hozott ítélettel: egy 1982-es mészárlás levezénylésében találták bűnösnek.

Egy 1987-es fénykép Száddám Husszein iraki diktátorról egy Kalasnyikov gépkarabéllyal Forrás: Origo

Az iraki háború iszonyatos, szinte felmérhetetlen károkat okozott. Az amerikaiak és szövetségeseik beavatkozása a közel-keleti államok destabilizálódásához, az ismert történelem egyik legnagyobb menekültválságához és a DAESH ─ más néven: az Iszlám Állam ─ nevet viselő, zsoldosokból és gyilkosokból verbuválódott, az Al-Kaidához hasonló, szunnita terrorszervezet felemelkedéséhez vezetett.

A „terrorizmust támogató" országok elleni hadjáratok sora

2001. szeptember 11-én az Amerikai Egyesült Államok és az amerikai nép összehangolt terrortámadások sorát szenvedte el. 8:46-kor az American Airlines 11-es számú járata a World Trade Center északi tornyába ütközött. 9:03-kor a United Airlines 75-ös számú gépe belecsapódott a déli toronyba. 9:37 perckor egy harmadik repülőgépet, az American Airlines 77-es járatát vezették neki a Pentagon épületének. A gépeltérítő terroristák egy negyedik gép, a United Airlines 93-as járata fölött is átvették az irányítást, de azt annak utasai megpróbálták visszafoglalni. A történet így is tragikusan végződött: a repülőgép 10:03-kor zuhant le valahol Pennsylvania államban.

A 2001. szeptember 11-ei szörnyű terrortámadásokról készült felvételek egyike (Fotó: Spencer Platt/Getty Images) Forrás: Getty Images/Spencer Platt

A terrortámadásokra reagálva George W. Bush elnök 2001. október 7-én megindította az afganisztáni háborút, mivel az amerikai álláspont szerint a korábban az amerikaiak által támogatott tálibok segítették Oszáma bin Ládent és szervezetét Afganisztán területén. Ez a háború 20 évig tartott. Az amerikai csapatokat végül 2021. augusztus 30-án vonták ki Afganisztánból. A tálibok azonnal újra magukhoz ragadták a hatalmat.

George W. Bush volt amerikai elnök (Photo by WIN MCNAMEE / REUTERS POOL / AFP) Forrás: AFP/Win Mcnamee

Afganisztán után Irak következett a sorban és 20 év elteltével tulajdonképpen még mindig nem tudni biztosan, hogy miért is robbantották ki az iraki háborút.

Fred Kaplan külpolitikai elemző úgy fogalmazott, hogy

Az amerikai neokonzervatívok ─ akiknek politikája ellen legutóbb Donald Trump volt amerikai elnök, a 2024-es választás nagy esélyese is élesen kikelt ─ legfőbb háborús indokai (Száddám Husszein mint „a nemzetközi iszlamista terrorizmus támogatója" és „tömegpusztító fegyvereket gyártó diktátor") mára mind megdőltek. Annyi biztos, hogy

az elnökjelölti vitában még Al Gore-ral, aki azt állította, hogy a demokráciát akár katonai intervencióval is terjeszteni kell, hevesen szembeszálló George W. Bush végül mégiscsak a demokrata elődei által kijelölt útra lépett.

Az Iszlám Állam terroristái

Az Iszlám Állam harcosai Forrás: Twitter

Miután az Amerikai Egyesült Államok lerohanta Irakot, több lépcsőben létrejött a Szíria keleti és Irak nyugati részén tevékenykedő, transznacionális dzsihadista (egy „hitetlenek" elleni „szent háborút" vívó), szunnita terrorszervezet: az Iszlám Állam.

A nemzetközi színtéren is tevékenykedő Iszlám Állam az iraki háború gerjesztette káosz következtében erősödhetett meg annyira, hogy a valaha volt legrettegettebb terrorista szervezetté válhasson. Vezetőjével, Abu Bakr al-Baghdadival az iraki háború következményeit „megöröklő" Donald Trumpnak kellett leszámolnia, 2019 októberének végén. Trump ezzel megtörte a szervezet erejét, ami mára meggyengült.

A történelem egyik legnagyobb menekültválsága

Irak destabilizációja és a szekuláris diktátor, Száddám Husszein eltávolítása jelentős mértékben hozzájárult ahhoz a hatalmas migrációs válsághoz, ami Európát sújtja.

Röszke, 2015. szeptember 7. Illegális bevándorlók sétálnak a síneken a Horgos-Szeged vasútvonalon, Röszke határában 2015. szeptember 7-én. MTI Fotó: Molnár Edvárd Forrás: MTI/Molnár Edvárd

Az amerikaiak további tevékenységei a térségben, a szíriai polgárháború és az „arab tavasz" eseményei, különösen Moammer Kadhadi líbiai rezsimjének megdöntése

csak felerősítették ezt a hihetetlen migrációs nyomást, amely ellen a magyar kormány határkerítés építésével volt kénytelen védekezni.

A káosz világa, avagy Irak most

Irak jelenleg egy rettenetesen instabil és velejéig korrupt állam. A demokrácia exportja teljes csődnek bizonyult.

Irak kormányzata képtelen felügyelni Irak teljes területét, ahol törzsek és klánok, a Kurdisztáni Munkáspárt, és különböző dzsihadista csoportok tevékenykedése nehezíti az állam fenntartását. Az iraki politikai pártok ma is rendszerint etnikai-vallási alapokon szerveződnek. Az iraki alkotmány kimondja, hogy az ország hivatalos vallása az iszlám, de Irak vallási összetétele nagyon megosztott. Területét kettéhasítja az iszlám legnagyobb vallási törése és szembenállása: a szunnita és siíta megoszlás. A lakosság többsége siíta, a második legnagyobb vallási irányzat pedig a szunnita iszlám.

Száddám idejében egy olyan politikai klikk vezette az államot, amely az Irakban a kisebbséget jelentő szunnita iszlám ágához tartozott.

A keresztények száma igen csekély a térségben.

Egymillió halott

Bár az utolsó amerikai katona 2011. december 18-án hagyta el Irakot, az amerikai katonai intervenció hatásait máig érezzük.

A Lancet nevű mértékadó orvosi lap szerint egymillió iraki civil halt meg a háborúban.

Az Amerikai Egyesült Államok akkor több, mint 830 milliárd amerikai dollárt fektetett akkor máig ismeretlen háborús céljainak megvalósításába. Joe Biden amerikai elnök 2023. március 9-én több milliárd dolláros katonai költségvetést kért a következő pénzügyi évre.

Ez a Bloomberg által idézett források szerint az egyik legnagyobb katonai költségvetési terv, amivel az Egyesült Államok békeidőben valaha is előállt. A jelenlegi amerikai kormányzat az orosz-ukrán konfliktusban elfoglalt politikai pozíciója alapján ez nem túl biztató.