700 ezer migráns indulhat el Olaszországba

Olaszország, bevándorlás, bevándorló, migráns, illusztráció, 2020 augusztus
Lamnpedusa, 2020. augusztus 29. Illegális bevándorlók érkeznek egy csónakban a szicíliai Lampedusa tengerpartjára 2020. augusztus 28-án. Salvatore Martello lampedusai polgármester adatai szerint kevesebb mint két nap alatt negyven csónak kötött ki Lampedusán több mint félezer emberrel. MTI/EPA/ANSA/Elio Desiderio
Vágólapra másolva!
A Migrációkutató Intézet legújabb, Fókuszpont elemzésében arról ír, hogy az olasz titkosszolgálat jelentése szerint jelenleg 685 000 migráns vár arra Líbiában, hogy átkelhessen Európába. Miközben a hírszerző szolgálatok jelzése riasztó szalagcímeket váltott ki Olaszországban, a Nemzetközi Migrációs Szervezet szóvivője arra figyelmeztetett, hogy a számadat összekeveri a Líbiában tartózkodó migránsok becsült számának felső határát azokkal, akik valóban át akarnak kelni a tengeren. Az Intézet szerint mindenesetre az biztos, hogy tavaly mintegy 104 000 irreguláris bevándorló érkezett az olasz partokhoz, idén pedig már közel 18 000, háromszor több, mint a tavalyi év azonos időszakában. 
Vágólapra másolva!

Az olasz titkosszolgálat hetente készít jelentést a kormánynak az aktuális biztonsági kihívásokról - írja az elemzés. A Corriere della Sera hírportál szerint a legutóbbi beszámolóban az állt, hogy

közel 700 000 migráns szeretne vízre szállni Líbia partjainál, és elérni az európai kikötőket.

A legutóbbi kétoldalú találkozókon az olasz és a líbiai kormány határozottabb területellenőrzésben állapodott meg, és azt remélték, hogy a szigorúbb fellépéssel megfékezhetik az újabb és újabb migrációs hullámok kialakulását. Erről volt szó a január végi tripoli látogatáson is, amelyen Giorgia Meloni miniszterelnök, Antonio Tajani külügyminiszter és Matteo Piantedosi belügyminiszter vett részt. Pár hete pedig Rómában maga Piantedosi és a líbiai belügyminiszter, Imad Musztafa Trabelsi találkozott.

A titkosszolgálati jelentés kapcsán több olasz képviselő is megszólalt. Tommaso Foti, az Olaszország Fivérei frakciójának vezetője egy újabb felhívást intézett Európához:

Olaszország nem lehet az összes bevándorló központja.

Illegális bevándorlók érkeznek egy csónakban a szicíliai Lampedusa tengerpartjára 2020. augusztus 28-án. Salvatore Martello lampedusai polgármester adatai szerint kevesebb mint két nap alatt negyven csónak kötött ki Lampedusán több mint félezer emberrel. Forrás: MTI/EPA/ANSA/Elio Desiderio

Giorgia Meloni pedig abban reménykedik, hogy a március végén megrendezésre kerülő EU-csúcstalálkozó során a többi uniós országok vezetői szolidárisak lesznek a Földközi-tenger partján fekvő országokkal a nagy számban érkező irreguláris bevándorlók és menedékkérők kezelése kapcsán. Az előrejelzések Tunézia vonatkozásában is hasonlók:

– írta az il Messaggero hírportál. A titkosszolgálati adatra a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) is reagált: szerintük a szám nem hiteles. Flavio Di Giacomo, az IOM szóvivője szerint a kiszivárgott adat nem azokra vonatkozik, akik a líbiai partoknál készen állnak a kihajózásra, hanem az észak-afrikai országban tartózkodó összes migráns számára.

Egy illegális bevándorló a lampedusai migránstáborban 2020. augusztus 30-án. Forrás: Getty Images/Lorenzo Palizzolo

2023. január 1-jétől március 10-ig mintegy 17 600-an érkeztek Olaszországba. Ez körülbelül háromszor annyi, mint az előző két év azonos időszakában.