Az egész világ Putyin és a kínai elnök moszkvai találkozójára figyel

HSZI Csin-ping Moszkva, 2023. március 20.
A RU-24 által közreadott viedóról készített felvételen a háromnapos állami látogatásra Oroszországba érkező Hszi Csin-ping kínai elnök (k) a vnukovói repülőtéren tartott fogadási ünnepségen 2023. március 20-án.
MT
Moszkva, 2023. március 20. A RU-24 által közreadott viedóról készített felvételen a háromnapos állami látogatásra Oroszországba érkező Hszi Csin-ping kínai elnök (k) a vnukovói repülőtéren tartott fogadási ünnepségen 2023. március 20-án. MTI/AP/RU-24
Vágólapra másolva!
Háromnapos állami látogatásra Oroszországba érkezett hétfőn Hszi Csin-ping kínai elnök.
Vágólapra másolva!

Az elnöki repülőgép a vnukovói repülőtér kormányzati szektorában szállt le.

Pártfőtitkári és államfői újraválasztása után Hszi első külföldi útja Moszkvába vezetett.

A kínai vezetőt a két ország himnuszát játszó katonazenekarral, díszegységekkel és vörös szőnyeggel várták. Az orosz fogadóküldöttséget Dmitrij Csernisenko miniszterelnök-helyettes vezette.

Hszi Csin-Ping a repülőtéren Kínát és Oroszországot megbízható partnernek nevezte, és azt hangoztatta, hogy a kétoldalú viszony nagymértékben hozzájárul a haladáshoz az egész világon.

A kínai vezető a Vörös Zászló típusú limuzinján Moszkvába hajtatott.

Hszi Csin-ping kínai elnök Forrás: AFP/Xinhua News Agency/Ju Peng

Pártfőtitkári és államfői újraválasztása után Hszi első külföldi útja az orosz fővárosba vezetett.
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy az orosz elnök hétfőn,

közép-európai idő szerint várhatóan 14 óra 30 perc körül nem hivatalos megbeszélésen fogadja majd kínai hivatali partnerét. A találkozó hivatalos szakasza kedden 13 órakor kezdődik a Nagy Kreml-palotában, amelyet a küldöttségek szűk körű, majd kibővített összetételben folytatandó tárgyalása, azután közös nyilatkozatok és szerződések aláírása, valamint állami díszebéd kísér.

Peszkov szerint a két vezető napirendjére kerül majd az ukrajnai rendezésre vonatkozó 12 pontos kínai békekezdeményezés. Ennek fő elvei között szerepel az országok szuverenitásának és területi integritásának tiszteletben tartása,

a Moszkva és Kijev közötti közvetlen párbeszéd újraindítása, valamint felhívás a további eszkaláció megakadályozására, és a külföldi fegyverszállítások leállítása.

Vlagyimir Putyin Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Jevgenyij Bjatov

A szóvivő elmondta, hogy Putyin ki fogja fejteni vendégének az orosz álláspontot, a Nyugat nem a békefolyamat sikerében és a harci cselekmények visszafogásában, hanem ennek épp az ellenkezőjében érdekelt.

A RU-24 által közreadott viedóról készített felvételen a háromnapos állami látogatásra Oroszországba érkező Hszi Csin-ping kínai elnök a vnukovói repülőtéren tartott fogadási ünnepségen 2023. március 20-án Forrás: MTI/AP/RU-24/-

Hszi Csin-ping megérkezésekor írásbeli nyilatkozatot adott ki, melyben így fogalmaz:

„Kína és Oroszország nagyhatalmak és az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjai, így fontos szerepet játszanak a nemzetközi ügyekben. Ebben a korántsem nyugodt világban

amely az ENSZ Alapokmányának céljain és elvein alapul. Valódi multilateralizmusra törekszik, előmozdítja a multipolaritást a világban (...), elősegíti a globális kormányzás igazságosabb és racionálisabb irányba történő elmozdítását".

Megkezdődött a négyszemközti egyeztetés

A Kremlben megkezdődött Vlagyimir Putyin orosz elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök négyszemközti találkozója. Orosz hírügynökségi jelentések szerint a vezetők később vacsoránál folytatják megbeszéléseiket.

Moszkva, 2023. március 20. Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) a háromnapos állami látogatáson Oroszországban tartózkodó Hszi Csin-ping kínai elnököt a moszkvai Kremlben 2023. március 20-án Forrás: MTI/AP/Orosz pool/-

Vlagyimir Putyin az informális találkozón elmondta: elolvasta, ismeri a Peking által javasolt béketervet. „Mi mindig nyitottak vagyunk a tárgyalásra. Természetesen megvitatjuk (...) az önök kezdeményezéseit is" – mondta az orosz elnök, aki szerint országa „tisztelettel viszonyul” a javaslatokhoz, egyúttal gratulált vendégének ahhoz, hogy harmadszor is újraválasztották tisztségébe. Megjegyezte: Moszkvának és Pekingnek sok közös célja és célkitűzése van.

Hszi Csin-ping barátjának nevezte Vlagyimir Putyint,

és kiemelte: megválasztását követően Moszkva az első hely, ahová ellátogatott. Szerinte Oroszország sikereket és jólétet ért el Putyin „erős vezetésének köszönhetően".

Kifejezte bizalmát abban is, hogy az orosz nép támogatni fogja Putyint törekvéseiben.

Kína nagy figyelmet fordít a kínai-orosz kapcsolatok fejlesztésére, melyeknek „történelmi logikája van" – szögezte le a kínai elnök, kitérve arra is, hogy a két állam partnerként működik együtt átfogó stratégiai együttműködésben. „Ez a státusz határozza meg, hogy országaink között szoros kapcsolatoknak kell lenniük" – mondta Hszi Csin-ping.

A hivatalos tárgyalásokra március 21-én, kedden kerül sor, először szűkebb körben, majd több résztvevővel.

A felek a Kreml előzetes jelentése szerint gazdasági és katonai-műszaki együttműködésről is tárgyalnak, valamint több kétoldalú megállapodást írnak alá.

Szoros kínai-orosz kapcsolatok

Hszi Csin-ping 2013 óta nyolcszor járt államfőként Oroszországban, többet, mint bármely más ország ilyen rangú képviselője. A két elnök az elmúlt tíz évben több mint 40 alkalommal találkozott.