Eltűnt két síelő a Mont Blancnál

France haute savoie chamonix mont blanc montenvers mer de glace upstream cave skiers arrive vallee Alps Auvergne-Rhone-Alpes cave Chamonix-Mont-Blanc Day East France France Haute Savoie melting of the ice caps Mont Blanc Massif Outdoors Rhone Alpes Horizo
France, Haute-Savoie (74), Chamonix-Mont-Blanc, Montenvers, Mer de Glace, Upstream of the cave, skiers arrive from the Vallée Blanche, The route varies depending on the conditions, sometimes you have to take off your skis to take the stairs back up to the gondola (580 steps!) You can see the entrance to the cave from last year, (Photo by DALMASSO Monica / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP)
Vágólapra másolva!
Mentőcsapatok keresnek vasárnap óta két síelőt, akik egy lavinaomlás után tűntek el a Mont Blanc közelében, Olaszország és Franciaország északi határánál.
Vágólapra másolva!

A lavinaomlást túlélő síelők vészjelzést adtak le, de az alacsonyan úszó felhők miatt a helikopterek nem tudták megközelítnei a helyszínt.

A mentők végül motoros szánon értek a helyszínre, azonban az eltelt idő miatt már kicsi az esélye annak, hogy életben találják őket.

A négy amatőr síelő vezető és megfelelő lavinavédelmi felszereléssel nélkül vágott neki a túrának.

Bár a szakértők szerint a légzsákok csak abban az esetben segítettek volna, ha a mentők a lavinaomlást követő 15-20 percen belül a helyszínre érnek - írja az ABC.

Az érvényben lévő ötös szintű vészjelző skála szerinti hármas erősségű lavinaveszélyre figyelmeztett vasárnap az Európai Lavina Figyelmeztető Szolgálat.

Címlapi képünk illusztráció!