Vlagyimir Putyin: Tartalmas és őszinte tárgyalások voltak

HSZI Csin-ping; PUTYIN, Vlagyimir Moszkva, 2023. március 20.
Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) a háromnapos állami látogatáson Oroszországban tartózkodó Hszi Csin-ping kínai elnököt a moszkvai Kremlben 2023. március 20-án.
MTI/AP/Orosz pool
MTI/AP/Orosz po
Moszkva, 2023. március 20. Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) a háromnapos állami látogatáson Oroszországban tartózkodó Hszi Csin-ping kínai elnököt a moszkvai Kremlben 2023. március 20-án. MTI/AP/Orosz pool MTI/AP/Orosz pool
Vágólapra másolva!
Hivatalos súcstalálkozüt tartott Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök a Kremlben.
Vágólapra másolva!

A tárgyalás zárt ajtók mögött zajlik.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök a moszkvai Kremlben 2023. március 20-án Forrás: MTI/AP/Orosz pool/-

Hétfőn a két vezető nem hivatalos megbeszélése mintegy négy és fél órán át tartott.

Kedden korábban a RIA Novosztyi orosz hírügynökség azt közölte, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök hétfőn Kínai látogatásra hívta meg Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

A Kreml tájékoztatása szerint Putyin és Hszi Csin-ping egy ünnepség keretében közös dokumentumokat is aláírnak. A részleteket nem hozták nyilvánosságra, de várhatóan megállapodnak a kapcsolatok és a gazdasági együttműködés hivatalos elmélyítéséről.

A szűk körű megbeszélések után nagyobb körben is tartanak majd tárgyalásokat, majd a dokumentum-aláírási ceremónia után a elnökök közös nyilatkozatot is adnak.

Orosz részről a szűk körű megbeszéléseken részt vesz Dmitrij Medvegyev, a Biztonsági Tanács elnökhelyettese, Szergej Lavrov külügyminiszter, Maxim Oreskin és Jurij Uzsakov elnöki tanácsadók, Igor Morgulov, Oroszország kínai nagykövete, Szergej Sojgu védelmi miniszter, Elvira Nabiullina jegybankelnök, Dmitrij Sugaev, a Szövetségi Katonai Technikai Együttműködési Szolgálat igazgatója és Jurij Boriszov, a Roszkozmosz vezetője, írja a RIA Novoszty.

Hszi Csin-ping kínai elnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő a moszkvai Kreml Palotában Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szergej Karpuhin

A találkozó előtt Vlagyimir Putyin kitérve az ukrajnai helyzetre, kifejezte Oroszország készségét a válság politikai és diplomáciai rendezésére, és emlékeztetett arra, hogy tavaly áprilisban a béketárgyalásoknak nem Moszkva vetett véget, megköszönte Kínának, hogy kiegyensúlyozottan viszonyul az Ukrajnában zajló eseményekhez, "megérti azok hátterét és valódi okait", és üdvözölte Peking nyitottságát arra, hogy "konstruktív szerepet vállaljon a rendezésben".

Hszi Csin-ping szerint a Peking által javasolt 12 pontos béketerv "tükrözi a világközösség egységes álláspontját az ukrán válság leküzdéséről".

A keddi hivatalos programot állami vacsora zárja, a korábbi tájékoztatás szerint üzletemberek részvételével, amelyen hivatalos köszöntők hangzanak majd el.

Oroszország képes kielégíteni Kína energiaigényét

Az orosz üzleti szféra képes kielégíteni Kína növekvő energiaigényét, akár szerződés alapján, akár azon kívül - jelentette ki Vlagyimir Putyin a Hszi Csin-pinggel szűk körben lefolytatott hivatalos tárgyalásokat követően.

- fogalmazott az orosz elnök az orosz média beszámolója szerint.

A szélesebb körű tárgyalások kezdetén az orosz államfő közölte, hogy egyeztették a Szibéria Ereje-2 gázvezeték gyakorlatilag összes paraméterét.

Putyin szerint Oroszország támogatja, hogy az ázsiai és a latin-amerikai országok jüanalapú kereskedelmet folytassanak.

"A nemzeti valuták használata a kölcsönös kereskedelemben növekszik. Ezt a gyakorlatot tovább kell ösztönözni, és bővíteni kell a pénzügyi és banki struktúrák kölcsönös jelenlétét országaink piacain. (...) Támogatjuk a kínai jüan használatát az Oroszország és az ázsiai, afrikai és latin-amerikai országok közötti elszámolásokban. Bízom abban, hogy az orosz partnerek és a harmadik országokbeli partnereik között fejlődni fognak ezek az elszámolási formák", mondta Putyin, emlékeztetve, hogy

Az Oroszország és Kína közötti kereskedelmi forgalom kétharmada már most is rubelben és jüanban történik

- írja a RIA Novosztyi.

A szűk körben lezárt megbeszélésekről Putyin elmondta, hogy

a két fél tartalmas és őszinte eszmecserét folytatott "az orosz-kínai kapcsolatok további fejlesztésének és a világszíntéren való koordináció erősítésének kilátásairól".

Hszi Csin-ping válaszában megjegyezte, hogy az Oroszország és Kína közötti együttműködés területe folyamatosan bővül.

"Közös erőfeszítéseinknek köszönhetően az orosz-kínai kapcsolatok egészséges és folyamatos fejlődési dinamikát mutatnak. Az országaink közötti politikai kölcsönös bizalom egyre mélyül, a közös érdekek pedig megsokszorozódnak" - mondta a kínai vezető.

Az orosz média beszámolója szerint az első, szűk körű találkozó több mint másfél órán át tartott a delegációk tagjaival, majd szélesebb körben folytatódott.

Az államfők a tárgyalások után két közös dokumentumot írtak alá: egy nyilatkozatot a gazdasági együttműködés terveiről és egy nyilatkozatot a partnerség elmélyítésének terveiről.