Megállított, megbilincselt, majd megerőszakolt és megölt egy nőt egy rendőr

Brit rendőrautó, rendőrautó, Egyesült Királyság, illusztráció
A police car on an emergency call races along Bloomsbury Way in London, England, on May 20, 2020. British Prime Minister Boris Johnson today announced that the UK would have its contact tracing system operational from next month, when the country is also set to move to the next phase of its emergence lockdown. A further 363 covid-19 deaths were meanwhile reported today by the UK's Department of Health and Social Care, bringing the total to 35,704. (Photo by David Cliff/NurPhoto) (Photo by David Cliff / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Súlyos rendszerszintű problémákat és hiányosságokat tárt fel a londoni rendőrségnél végzett átfogó vizsgálat, amelynek eredményét kedden tették közzé.
Vágólapra másolva!

A 363 oldalas, amelyet Louise Casey, a brit kormány társadalmi ügyekért felelős különmegbízottja állított össze több mint egyévi munkával, olyan jelenségeket azonosított a Scotland Yard - hivatalos nevén Metropolitan Police (Met) - állományában, mint a

rasszizmus, a nőgyűlölet és a homofóbia.

Rendőrautó, London. A kép illusztráció. Forrás: NurPhoto via AFP/David Cliff

A jelentés szerint ezek a megnyilvánulások intézményi szinten vannak jelen a legnagyobb brit rendőri szervezeten belül.

A tanulmány különösen "mélyen gyökerezőnek" nevezi a Scotland Yard soraiban feltárt rasszizmust és homofóbiát, és megállapítja azt is, hogy a rendőrség vezetői állománya évtizedek óta nem hajlandó tudomásul venni ezt a jelenséget.

A vizsgálati jelentés szerint a londoni rendőrség iránti lakossági bizalmat az is kikezdi, hogy a rendőri állomány összetétele egyáltalán nem tükrözi a tízmilliós brit főváros sokszínűségét.

London lakosságának többsége nem fehér brit etnikai hátterű, a londoniak 20 százalékának nem az angol az anyanyelve, mindeközben a Scotland Yard állományának 82 százaléka fehér, 71 százaléka férfi, és többségük nem is Londonban lakik - áll a jelentésben.

Louise Casey úgy fogalmaz a tanulmányban, hogy "ilyenformán a Met nem is hasonlít a londoniak többségére".

A jelentés számos esetben tárta fel, hogy a szolgálathoz újonnan belépő rendőröket - különösen a rendőrnőket - kollégáik durván megalázó "beavatási szertartásoknak" vetik alá.

A tanulmány megállapította azt is, hogy a Scotland Yardon belül gyakorlatilag nem léteznek olyan vezetési módszerek, mint a munkaerő-tervezés, nincs stratégiai szintű igény- és képességfelmérés a szervezeten belül, a toborzási tevékenység és a jelöltek szűrése alacsony színvonalú, és nem alkalmas az olyanok távol tartására, "akik csak azért akarnak (rendőri) hatalmat, hogy visszaéljenek vele".

Mindemellett nincs a londoni rendőrségnél központi kiképzési nyilvántartás sem, így könnyen előfordulhat, hogy egyes rendőrök olyan feladatokat látnak el, amelyekre nem kaptak kiképzést - áll a vizsgálati jelentésben.

A vizsgálat elvégzésére 2021 októberében adott megbízást a Scotland Yard akkori főparancsnoka, Cressida Dick.

Ennek közvetlen előzménye a közelmúlt legtraumatikusabb bűncselekménye volt, amelyben a Scotland Yard egyik rendőre brutálisan megerőszakolt és meggyilkolt egy fiatal nőt.

Wayne Couzens, aki a Scotland Yard fegyveres diplomáciai védelmi elitalakulatának tagja volt, 2021. március 3-án éjjel, szolgálaton kívül, rendőrigazolványát felmutatva London egyik déli kerületében megállította, megbilincselte és bérelt kocsijába kényszerítette a gyalogosan hazafelé tartó 33 éves Sarah Everardot.

Couzens csaknem 130 kilométert autózott áldozatával, akit a délkelet-angliai Dover közelében, egy elhagyatott helyen megerőszakolt, majd egy övvel megfojtott.

A rendőr a holttestet megpróbálta elégetni, majd az áldozat maradványait egy tóba dobta.
Couzenst a londoni büntetőbíróság még abban az évben tényleges életfogytiglani börtönre ítélte.
Azóta még egy hasonlóan súlyos bűncselekményre derült fény: egy David Carrick nevű rendőrt, aki szintén a Scotland Yard fegyveres parlamenti és diplomáciai védelmi elitalakulatának tagja volt, a múlt hónapban ítéltek életfogytiglani szabadságvesztésre, miután a vádirat szerint 2003 és 2020 között legalább 24 - de a hatóságok feltételezése szerint valószínűleg ennél sokkal több - alkalommal követett el nemi erőszakot általa elrabolt és gyakran napokig fogva tartott nők ellen.